Ініціатива активних рибалок змінює життя у Грушківському старостинському окрузі Хорошівської громади

Людей, що полюбляють риболовлю й отримують від неї особливе задоволення у нас немало. Та собливо приємно, що серед наших риболовів є дуже серйозні люди – відповідальні, свідомі громадяни, які об’єднуються в громадські організації за інтересами й роблять багато добрих справ не лише для вузького кола зацікавлених, а й для громади й суспільства в цілому.

Серед найбільш відомих у Хорошівській громаді рибальських організацій ми знаємо «Спілку рибалок Хорошева», яку очолює Анатолій Суксін, організацію рибалок села Дворище, яку зараз очолює Анатолій Левківський та «Грушківський рибацький рай», де головує Микола Мудрий. (До речі, пан Микола вже вдруге є депутатом Хорошівської селищної ради).

Сьогодні більш детально хочемо розповісти саме про грушківських рибалок-активістів.

Зробили багато добрих справ

На території Грушківського старостинського округу вже впродовж чотирьох років діє Громадська організація рибалок-любителів «Грушківський рибацький Рай». Її співзасновниками є Микола Мудрий, Петро Гринчук, Павло Левченко.

Організація об’єднала навколо себе небайдужих ініціативних жителів громади та інших людей, які прагнуть розвивати активний відпочинок на берегах ставків рідного села та любительське рибальство.

За час існування організації до її лав вступили понад 100 людей. Вони беруть активну участь у громадській діяльності, докладають зусиль для зміцнення авторитету спільноти, борються за дотримання правил риболовлі та організовують активний відпочинок для мешканців громади.

Учасники організації обслуговують, розвивають та забезпечують контроль за трьома водоймами поблизу с. Грушки – Новий ставок, Старий ставок та Короповий маточник.

Спільно з жителями громади на Новому ставку відремонтували греблю, побудували рибальський намет, альтанки, встановили дві сучасні дерев’яні гойдалки. Влаштували місця для купання, продезінфікували водойми, висадили дерева: берези, ялини, дуби, сосни, павловнії, горіхи. Зарибили Новий та Старий стави мальком коропа, білого амура, товстолоба, лина.

Зовсім нещодавно рибалки влаштували біля Нового ставка відеоспостереження, ще досадили дерева на узбережжях.

Найбільш активними у всіх справах є, окрім засновників, цілі родини: Беляків, Рачинських, Гринчуків, Стременків, Перчуків, Ікертів, Мудрих, Левченків а також Ольга Стельмащук, Тетяна Тикуцька, Олександр Янович, Володимир Якимчук, Володимир Бахур, Богдан Сумма, Петро Бахур, Іван Панасюк, Рита Котвицька, Наталія Іванченко та інші.

– Дуже приємно, що до діяльності організації рибалок долучилися учні та педколектив Грушківської школи. Окрім активної участі в багатьох заходах, зініційованих рибалками, вони на в’їзді в Грушки поблизу Нового ставка створили візитівку села: на земляному пагорбі квітами висаджено слово «Грушки». Це гарно і патріотично, – розповідає голова організації Микола Мудрий.

Свята на березі ставка змістовні й велелюдні

А ще Микола Миколайович розповів, як вони влаштовують масові гуляння в Грушках:

– Найбільш масове свято у нас буває на Івана Купала, бо недалечко в календарі й День рибалки. Тоді гуляє цілий день усе село і гості. А приїздять у Грушки на це свято з різних куточків колишнього Хорошівського району, області, України – з Хорошева, Іршанська, Бердичева, Житомира, Одеси, Херсона, Львова, а також із-за кордону, зокрема, навіть з Ізраїлю.

Як правило, працюють біля ставка торгові точки. Ми влаштовуємо фотозони, все гарно оформлюємо зеленню і повітряними кульками. Особливу увагу приділяємо саме культурній програмі – все ретельно продумуємо і плануємо. Не залишають гостей байдужими наші смачні кулінарні шедеври: юшка по-грушківськи, картопля-фрі на диску, кабачкові деруни (виконавцями найчастіше є Сергій Ващенко, Богдан Сумма, Юрій Стременко, Олександр Гринчук) під пильним наглядом маестро кулінарії Павла Левченка.

Ми використовуємо цей момент і як нагоду прозвітуватися перед жителями округу та нашою організацією про спільну діяльність та використання коштів.

У корисних справах нам допомагають небайдужі спонсори, меценати та керівники господарств, що орендують земельні угіддя в Грушківському старостинському окрузі, – розповідає Микола Мудрий.

Уже стало традицією, і про це повідомляла наша газета «Прапор», що на грушківському ставку, окрім Івана Купала й Дня рибалки, жителі округу та гості святкують і Водохреща. Влаштовують так звані «Грушківські купання». Тоді вже, як правило, долучаються й віряни, й священник. Кожен для себе знаходить те, що до душі – чи покупатися в ополонці з освяченою водою, чи просто в гарній компанії попити кави та скуштувати місцевих смаколиків.

Грушківські рибалки утверджують дбайливе ставлення до природи

Ольга Стельмащук упродовж кількох років працювала вчителькою у Грушківській загальноосвітній школі і брала активну участь у організації заходів спільно з місцевими рибалками. Вона розповідає:

– Ця дуже хороша ініціатива вийшла від активних жителів Грушок. Їхня мета – не лише створити зони відпочинку на території старостинського округу, а й закликати жителів дотримуватися екологічних та природоохоронних правил. Ще нещодавно у Грушках, як і в багатьох інших населених пунктах України, водойми заростали, рибалки та відпочивальники залишали на берегах сміття. Ці місця мали досить непривабливий вигляд. Там мало хто відпочивав. А ось ці активні люди організовують щорічне прибирання, встановили правила відпочинку і риболовлі. Розвісили мішки для сміття, облаштували місця для його збору. Вони наполегливо виховують екологічну і рибальську культуру, дбайливе ставлення до навколишньої природи. Це дуже важливо і на часі. Наші рибалки цілеспрямовані, завжди досягають того, що запланували і, по суті, ця організація є осередком культурного життя в селі», – переконана Ольга.

Як бачимо, ГОРЛ «Грушківський рибацький Рай» розвивається і втілює креативні проєкти в життя, згуртовуючи жителів, просуваючи екологічне виховання, організовуючи земляків на здоровий активний відпочинок та привчаючи рибалок до добросовісної легальної риболовлі.

Отож дякуємо організованим і патріотичним людям за їхні важливі суспільно-корисні справи. Сподіваємося, що діяльність грушківських активістів, наперекір усім карантинам та проблемам, стане прикладом для інших активних людей, які бажають зробити щось добре для своєї громади.

Надія Панченко

Прокрутити вгору