Що нового з’явилось у Хорошівській бібліотеці, чи є у неї майбутнє?

Сучасна бібліотека мусить мати усі можливі варіанти доступу до інформації, а не лише її друковані відповідники. Звичайно, для «лінивих» нині є аудіокниги, також можна читати із ґаджетів. Це, звісно, добре, що є різні джерела для знайомства зі змістом книг. Проте книги мають жити. Та чи користуються вони зараз популярністю?

Про життя традиційної книги та можливість відродження інтересу до книгозбірень ми поговорили із працівниками Хорошівської бібліотеки. 

Чим цікава сьогодні бібліотека?

– Звичайно, ми розуміємо, що наша матеріально-технічна база застаріла. Це те, що не дає нам змоги розвиватися так, як хотілося б. Проте наші працівники, усі без винятку, намагаються виходити із становища та йти в ногу з часом. Нові книги у нас з’являються постійно, тому тут можна знайти щось для себе і найвибагливішому читачеві. Є багато творів художньої літератури, нової літератури про війну на Донбасі, історичної, також є книги із психології, філософії, економіки, мистецтва, математики та інші.

Із читального залу тепер також можна брати книги додому. Ця послуга, до речі, дуже поширена. За пів року нею скористалось 2142 людини, а це в середньому 300 людей за місяць. У лютому, до прикладу, книги додому взяли 500 читачів.

Дуже вдячний Спілці поляків за гарні подарунки: самовчителі польської мови, художні книжечки, історичні твори.

Потребуємо уваги від держави. Важливо, щоб про бібліотеки дбала саме вона. Бо якщо нація читає, значить, вона думає, – розмірковує директор Хорошівської бібліотеки Микола Зубрицький.

Окрім традиційних книжкових виставок та свят, презентацій нових книг, бібліотеки проводять й інші цікаві заходи. Приміром, вечір поезії до Дня закоханих збирає різновікових любителів лірики. Дуже цікавими є зустрічі з поетами чи прозаїками, краєзнавцями. Багато емоцій викликали зустрічі зі знаним письменником, лауреатом Шевченківської премії Мирославом Дочинцем; відомим українським письменником Миколою Ярмолюком; поетом, прозаїком, бардом та сценаристом Симором Гласенком; місцевою талановитою поеткою Галиною Рак, краєзнавцем Геннадієм Махоріним, поетом Анатолієм Пантусом та іншими відомими людьми. На заходах присутня неоднакова кількість людей, усе залежить від часу та місця проведення. Зустріч із Симором Гласенком, наприклад, проводили у малій залі будинку культури, бо у бібліотеці всі бажаючі зустрітись із сценаристом серіалу «Схованки» та автором «Фабрики», «Нуару по-українськи» не помістились би. Книгозбірня організовує бібліотечні дні для знайомства з новими надходженнями. Приміром, у лютому Бібліотечний день педагога не був велелюдним через карантинні обмеження, проте всі присутні рекламували книги вже у своїх навчальних закладах. Формат заходів давно змінився із традиційно урочистого на більш сучасний та легкий, наприклад, за чаюванням у невимушеній атмосфері.

Бібліотека для дітей також розвивається. У ній часто відбуваються конкурси, вікторини, змагання. Велика кількість дітей до них долучається саме через наявність реклами у соцмережах. Молоді та креативні бібліотекарки завжди анонсують усі заходи у фейсбуку на своїй сторінці. Потім завжди викладають фото та відео. Дуже цікавими є навчальні та пізнавальні відео: «Подорож до бібліотеки», «Знайомство з книгою», «Наші читачики», «Почитай книгу» та інші. Презентації та відео із проведених заходів бібліотекарки монтують самостійно. Знімають і пізнавальні відео, черпаючи інформацію із бібліотечних книг та з інтернету.

Часто влаштовують конкурси малюнків героя улюбленого твору чи до самого твору. Експозиції можна побачити у фоє бібліотеки. Є виставки творчих робіт читачів, вони постійно оновлюються.

Найбільше люблять читачики саме інсценізації та живі ігри. На жаль, через карантинні обмеження цього року таких не було, проте є багато задумів, як розпочати новий навчальний сезон цікаво та корисно. 

Структура бібліотеки

Хорошівська бібліотека має 15 філіалів у селах громади та ще один підрозділ – бібліотека для дітей. У бібліотеки є два відділи: абонемент та читальний зал. Приміщення велике, просторе, але потребує осучаснення та зміни дизайну. Це визнають і працівники, й відвідувачі. У дитячій бібліотеці, яку очолює заступниця директора з роботи із дітьми, є два абонементи – для молодших і для старших дітей.

Є у закладі методистка, котра планує роботу на рік. Працює три бібліотекарі та один бібліограф. Відділ комплектування може похвалитися наявністю посади палітурника, бо жодна бібліотека Житомирщини вже не має такої. Фактично палітурник займається ремонтом книг у бібліотеці. Це безпосередні посадові обов’язки, проте є ще й інша робота: допомога із набором тексту усім колегам, робота з електронними документами та поштою. Абонемент Хорошівської бібліотеки має три відділи: кафедра обслуговування юнацтва, абонемент для дорослих, відділ збереження.

Фонд бібліотеки постійно поновлюється. Зараз він складає 25 тисяч книг. За рік бібліотека обслуговує до 2000 читачів. 

Читачі

До Хорошівської бібліотеки зазвичай приходять люди середнього та поважного віку. На абонементі найчастіше запитують саме художню літературу.

– Романи про любов – це те, що просить кожен другий відвідувач. Дуже гарно читають Миколу Ярмолюка, Володимира Лиса, Василя Шкляра, Мирослава Дочинця, Оксану Забужко. За детективами Андрія Кокотюхи у нас навіть створюється черга на книги.

А зазвичай люди хочуть читати щось легке та позитивне, – розповіла бібліотекарка Яна Багінська.

У читальному залі часто засиджуються старшокласники.

– Дуже хотілося б омолодити нашу бібліотеку. Проте, щоб привернути молодь, треба оновити меблі, оргтехніку, створити куточок для релаксу та відпочинку. Наші правильно розставлені столи та камерна обстановка вже не всіх приваблюють. Просто книга, на жаль, свою популярність втрачає. Радує, що завжди є люди, які ніколи не перестануть читати, незалежно від вигляду та формату бібліотеки. Але працювати над осучасненням закладу, безумовно, треба, – поділилася бібліотекарка Зінаїда Шевченко.

У сільських філіалах не так багато книг, і часто їхні бібліотекарі приїздять до Хорошева за замовленнями для своїх читачів.

Школярів більше приваблює бібліотека для дітей. Тут допомагають готуватися до занять, дозволяють користуватись інтернетом, дають подарунки за участь у вікторинах та конкурсах.

– У нас є читачі, які систематично відвідують бібліотеку, незалежно від пори року. Є й такі, що приходять майже щотижня. Не встигли взяти книгу, як уже дорогою читають чи бажають посидіти та почитати трохи. Це радує. Саме такі діти мотивують нас для подальшої праці, – сказала біблотекарка Олена Максимів.

Позитивні зміни

У бібліотеку провели інтернет, є один працюючий комп’ютер, ксерокс-принтер. Тут поставили нові вікна, систематично проводять поточні ремонти, оновили гардини.

Дитяча бібліотека також має комп’ютер, інтернет, принтер, є окремо ксерокс, планшет. Нещодавно придбали нові меблі: комп’ютерний стіл та журнальний столик. У фоє бібліотеки для дітей зробили ремонт та креативно розфарбували стіну. Це вже збільшило кількість відвідувачів, адже приємно сісти у прохолодному затишному приміщенні та погортати книгу. Майже всі обновки у біблітеці для дітей придбані за спонсорські кошти, частково допомагає селищна рада.

Хорошівська бібліотека та дитяча філія мають свої сторінки у фейсбук (https://www.facebook.com/horoshivlib https://www.facebook.com/Хорошівська-бібліотека-для-дітей-337614413421111 https://www.facebook.com/Хорошівська-центральна-бібліотека-105269231008845 https://www.facebook.com/groups/828581287659831 ), постійно їх оновлюють, розповідають про новинки, події, пропонують почитати книгу та ін. 

Що робити у бібліотеці?

Звичайно, окрім безпосередньої функції видавати книги, бібліотеки надають і інші послуги: можливість реєструватися у соцмережах, писати електронні листи, отримати допомогу у створенні електронної пошти, користуватися пошуковими системами для написання курсових робіт та інше.

Є велика кількість періодичних видань, які відвідувачі читають, зазвичай, у читальному залі. Нові книги найчастіше виставляють на книжкові виставки. Переглядаючи їх, можна знайти щось для душі.

У дитячу бібліотеку часто ходять учні робити домашні завдання. Готують реферати не лише з книжок, а й користуються комп’ютером. Є змога одразу ж роздрукувати матеріали. Часто діти приходять у бібліотеку просто «творити». Тиша і відповідна атмосфера допомагають креативити. Дехто приходить із мольбертами, дехто пише вірші.

Бібліотеки дружні до відвідувачів. Усі працівники охоче запрошують користуватися всіма доступними благами. Бажаючі просто посидіти в інтернеті також приходять, просять пароль від WI-FI та користуються зі своїх ґаджетів.

Думки відвідувачів

Дарія Хоменко, учениця Хорошівського ліцею №1, вважає:

– Незважаючи на те, що в світі все більше техніки, смартфонів та інших ґаджетів, замінити бібліотеку вони не зможуть ніколи. Те відчуття, коли ти заходиш у знайомі двері з думкою «хто з бібліотекарів на робочому місці», в очікуванні, яка ж книга потрапить тобі на очі, запах нового примірника не передасть жоден сайт…

Наші бібліотекарі дуже товариські та приємні, вони завжди порадять тобі книжку, зацікавлять, і ти візьмеш її.

А ще тиша. Тиша, яка оточує, коли обираєш книжку, гортаєш сторінки, яких, можливо, торкалися сотні людей, відчуваєш запах паперу – і читаєш. Вона надає відчуття того, що ти сам уже герой книги, ти там, у художній реальності певного тому століття чи року. Жоден смартфон ніколи не замінить книгу. Жоден сайт ніколи не замінить бібліотеку.

Микола Шевчук, 54 роки, активний читач, говорить:

– Бібліотекарки працюють професійно, молодці. Вони вже знають мої вподобання, готують для мене підбірки книжок. Останнім часом з’явилося багато нової літератури. Я задоволений.

Любов Дем’янчук

Прокрутити вгору