Спідкубер Максим Косякевич із Хорошева

А ви знали, що спідкубінг вже визнаний інтелектуальним видом спорту? Я про це дізналася від Максима Косякевича.

Максим закінчив 7-Б клас Хорошівського ліцею №1. Саме у ліцеї ми й познайомились. У нього на парті я побачила різні фігурки, серед яких впізнаваним був лише кубик Рубика. Телефон учня був у режимі «Таймер» і хлопчина вправно крутив усі ці складні головоломки.

– Три роки тому у школі в хлопців я побачив схожі фігурки та зацікавився ними. Спробував сам, у мене вийшло. Спочатку складав кубик Рубика, купував різні головоломки, що походять від нього, а далі шукав тематичні відео та інформацію. Зараз у моїй колекції 23 головоломки. Деякі з них є неофіційними, бо їх не можна скласти на швидкість. А кубик Рубика я складаю за 13-14 секунд. Дуже мрію взяти участь у змаганнях, але цього року через коронавірус їх не проводили, – розповів Максим.

Спідкубінг – інтелектуальний вид спорту, який розвиває не лише пам’ять, увагу та спритність рук, а ще – це захоплення, яке є альтернативою шкідливим звичкам.

Максим Косякевич з розумом використовує гаджети, що має. Зазвичай, він шукає інформацію, переглядає відео, вчиться в більш успішніших людей у цій темі. Саме в інтернеті він знайшов сайт Всесвітньої Асоціації Кубика (World Cube Association, або WCA) та зареєструвався там. Організація не є комерційною, тому за участь у змаганнях не потрібно платити. Турніри відбуваються в усьому світі. Головна мета Асоціації — популяризувати інтелектуальні ігри, основою яких є відомий кубик Рубика.

Окрім кубика Рубика складати на швидкість та логіку можна кубики різного розміру, або пірамінкси, мегамінкси, сквейри, інші головоломки. Із усіма ними Максим працює та відточує майстерність у їх складанні.

– Хоч дехто і вважає моє захоплення спідкубінгом просто іграшкою, та це вже офіційний вид спорту, як шахи, наприклад. Кубик розвиває логіку, м’язову пам’ять, – ділиться юний спортсмен.

Оскрім спідкубінгу хлопчина має ще багато захоплень. У нього хороші результати у фрі-файті. Проте, на жаль, він отримав травму, і зараз не може тренуватися. Займається волейболом. Він є учасником зразкового вокального ансамблю «Кольорові пташки», вміє гарно співати.

Із захопленням я розглядала Максимові саморобки та малюнки у різних техніках.

– Новим захопленням у Максима стала кулінарія. Він давно вміє готувати. Причому не просто, щоб поїсти, а саме щось смачненьке. Зараз він захопився випічкою. Рецепти тортів уже прошу у нього я. Він у нас молодець, – хвалить сина мама Ольга Володимирівна.

Ще Максим дуже любить тварин. Жоден пес не пройде повз нього просто так. У родині зараз живе дві собачки голландська вівчарка та лайка. Хлопець читає літературу, як за ними доглядати та пробує їх дресирувати.

Бажаємо юному спідкуберу взяти участь у змаганнях, про які він мріє, та розвивати й надалі свої здібності, показуючи приклад своїм ровесникам.

Любов Дем’янчук

Прокрутити вгору