Топ-5 найгірших доріг у Хорошівській громаді

Процес децентралізації змусив кожного жителя громади переглянути свій звичний графік і режим роботи. Чому? Бо змінилось місцезнаходження багатьох установ та організацій. Потреба зручно, швидко та в потрібний час добиратись до необхідного місця зросла. Найбільшою ж перепоною у цьому є поганий стан доріг між населеними пунктами нашої громади. Пропонуємо проранжований список із п’яти найгірших доріг.

1. Хорошів-Краївщина

Упродовж багатьох десятиліть однією з найбільш проблемних у колишньому Хорошівському районі, а тепер у Хорошівській громаді є дорога Хорошів-Краївщина. Якщо два роки тому на відрізку Хорошів-Писарівка була побудована нова сучасна дорога з асфальтним покриттям, то наступна її частина залишилася в плачевному стані й надалі. А це набагато більший відрізок. Грунтову дорогу ще називають «білощебеневою», бо періодично підсипають дрібним відсівом і профілюють грейдером. Після профілювання-грейдерування через тиждень-два знову утворюється хвиляста поверхня, яка нагадує пральну дошку. Їхати неможливо. Автомобілі трясуться, розхитуються, ламаються, а пасажири й водії можуть залишитися без зубів. І ще дуже велика проблема – пилюка. За автотранспортом піднімаються величезні клуби пилу, який осідає в легенях проїжджаючих. А кам’яний пил із відсіву небезпечний, він дуже шкідливий для дихальної системи людини. Тобто, кожен, хто їде цією дорогою в суху безсніжну погоду, потихеньку здобуває собі хронічних бронхо-легеневих хвороб.

Староста Краївщинського старостинського округу Юлія Миколайчук повідомила, що профілює дорогу ПП «Житомиравтомагістраль» дуже рідко. Останній раз це було кілька днів тому. Проте такий «ремонт» тимчасовий, на жаль. А на в’їзді в село Краївщину нині пошкоджений місток і труба під ним. Хто і коли буде його ремонтувати – задача з багатьма невідомими.

2. Рижани-Грабівка

Дорога, що сполучає центр старостинського округу с. Рижани й сусіднє село Грабівку – одна із найгірших у окрузі та й у всій Хорошівській громаді. Вона також грунтова. Висипана дрібним відсівом. Нею часто їздять великовагові автомобілі, що перевозять великі блоки, брили з п’яти сусідніх каменедобувних кар’єрів, чим дуже швидко і все більше її псують. Якщо дорогу грейдерують, то це ненадовго покращує поверхню проїджої частини. Жителі Грабівки та прилеглих сіл постійно скаржаться на якість цього шляху, проте покласти тут тверде покриття можливості немає. Дорога Рижани-Грабівка у обласному підпорядкуванні і коштів у найближчий час ніхто не планує виділяти з цією метою.

3. Хорошів-Березівка-Грушки

Найгірша ділянка цієї дороги – це відрізок Грушки-Торчин довжиною у понад 4 км.

Вся дорога встелена бруківкою, яка будувалася ще в 60-х роках минулого століття. Відтоді ніхто її не ремонтував. У багатьох місцях камінці просто розсунулися, полотно дороги попрогиналося, утворилися «лисини» і вибоїни. Якщо ці ями дуже рідко й підсипаються, то ефект від того дуже нетривалий. Підсипали дорогу востаннє в минулому році.

4. Центральна дорога в Топорищах

Дорога, що пролягає через село Топорище, має міжнародне значення і є частиною автошляху Виступовичі – Могилів-Подільський (М-21). Тому, звісно, транспортне навантаження тут велике. Хоча минулого року і був капітальний ремонт, та вже цьогоріч дорога знов має непривабливий вигляд. Окрім самої дороги узбіччя також потребують уваги, бо зазвичай ремонтують лише дорогу. На цій трасі жвавий рух великовагових автомобілів, що перевозять каміння. Саме вони і є найбільшою причиною руйнування дороги. Часто ці автомобілі стоять на узбіччях, щоб уникнути зважування, бо, як правило, вони перевантажені й перевищують допустиму вагу. Тому вони руйнують окрім доріг ще й узбіччя. Проїхати на велосипеді в цетрі Топорищ, та і просто пройти незручно, а інколи й неможливо.

5. Дворище-Заздрівка

Звичайно, дорога, що веде до сіл Солодирі та Заздрівка, потребує капітального ремонту. Частина цієї дороги вимощена бруківкою. Їхати по ній наважується не кожен власник транспортних засобів – частіше їде по грунтовій обочині, щоб не трясло. Проте жителі Дворищ та Солодирів вважають її історичною пам’яткою. А інша частина цієї дороги – насипна, грунтова. Минулого року її підсипали. Грейдерують дорогу приблизно раз у два місяці. Проте цього вистачає ненадовго. Дорога швидко перетворюється на «драбину». Староста Дворищенського старостинського округу Валнрій Паляниця особисто контролює роботу ПП «Житомиравтомагістраль», щоб дорогу не просто грейдерували, але й підсипали та розрівнювали.

– Селищна рада постійно йде назустріч та допомагає в міру можливостей. Обіцяють і надалі допомагати із підсипанням. Завжди оперативно зв’язуються із ПП «Житомиравтомагістраль», коли потрібно грейдерувати, – повідомив староста.

Згадані вище дороги – державного значення (окрім траси Виступовичі – Могилів-Подільський, частина якої проходить через нашу громаду). Вони перебувають на балансі Житомирської облдержадміністрації. Тендер на їх обслуговування виграло приватне підприємство «Житомиравтомагістраль».

Коментує заступник Хорошівського селищного голови Сергій Засімчук:

Є такі дороги, які ми частково допомагаємо підтримувати у належному стані. Люди скаржаться, бо іншого шляху чи об’їзду в них немає. Часто пишуть листи-скарги чи прохання на селищну раду. Селищна рада у свою чергу звертається до організації ПП «Житомиравтомагістраль». Але в крайньому випадку, коли є кричущі моменти, направляємо працівників нашого комунального підприємства, щоб якось покращити ситуацію хоч тимчасово, пускаємо свій грейдер. Варто відзначити, що сільгосппідприємства, чия техніка їздить по цих дорогах, часто теж допомагають паливом для грейдерування, – зазначив посадовець.

Про капітальні видатки з державного чи обласного бюджету на суттєвий ремонт доріг на території Хорошівської селищної ради найближчим часом розраховувати не варто. Є інформація, що в цьому році планується капітальний ремонт автошляху Виступовичі – Могилів-Подільський у частині від Черняхова до Коростеня. Сподіваємося, що у зв’язку із цим хоча б у Топорищах центральна дорога буде відремонтована.

Любов Дем’янчук

Прокрутити вгору