Центр естетичного виховання розвиває дитячі таланти

Відомо, що для всебічного гармонійного розвитку дитини потрібне естетичне виховання. Тому в Іршанському Центрі естетичного виховання працюють саме у форматі цілісного сприйняття і правильного розуміння прекрасного у мистецтві та дійсності, а також здатності до творчого самовиявлення дітей.
Чотири роки цей заклад очолює Зорина Каменських. Народилась вона на Рівненщині. Є випускницею Рівненського гуманітарного університету. В Іршанськ приїхала 25 років тому, і для неї селище гірників стало рідним. Пані Зорина обожнює красу поліської природи та любить фотографувати.

Вона говорить: «У Центрі естетичного виховання працюють талановиті, захоплені своєю справою люди. А наш колега Михайло Стефура з першого дня повномасштабної російсько-української війни служить у Збройних силах та захищає Україну на Харківському напрямку. Він не лише керівник гуртків, але й професійний художник, роботи якого експонувалися на виставках сучасного мистецтва. Ми пишаємося своїм колегою, намагаємося підтримувати його всім, чим можемо».

Центр є найменшим позашкільним закладом у Житомирській області. У ньому працює чотирнадцять гуртків та шість керівників цих гуртків. Тут кожна дитина може обрати собі заняття до душі. Робота проводиться у різних напрямках – хореографічному, музичному, декоративно-прикладному та оздоровчому.
Завдяки співпраці з селищною радою, Іршанським ліцеєм, громадськими організаціями Центр естетичного виховання став осередком культурного життя селища. Тут проводяться майстер-класи, виховні години, презентації, тренінги, благодійні та розважальні заходи для дітей і мешканців селища, присвячені пам’ятним датам, святам України та на підтримку ЗСУ.
Пані Зорина зазначає, що робота педагогів у Центрі не обмежується лише проведенням гурткових занять. Вони постійно є учасниками різноманітних акцій, вебінарів, семінарів-практикумів. Вихованці закладу щорічно долучаються до Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day» під гаслом «Зроби навколо себе світ чистішим!». Також традиційно щорічно беруть участь в обласному фестивалі творчості дітей та молоді з інвалідністю «Райдуга», що проводиться в Іршанську.

У вересні минулого року за ініціативи Зорини Каменських на спортивному майданчику відбулося урочисте відкриття Олімпійського уроку. Зазначимо, що його проведення започаткував ще у 2005 р. ГО «Національний олімпійський комітет України», за підтримки Міністерства молоді та спорту України та комітету з фізичного виховання та спорту МОН України. До уроку долучилися керівники гуртків та вихованці закладу, вчителі та учні Іршанського ліцею, а також координаторка Активних парків Оксана Пасинкова зі своїми вихованцями.
Велику низку заходів провели у Центрі цього року, а також взяли активну участь у тих заходах, які проводилися в громаді. Зокрема, на церемонії вшанування пам’яті загиблих Героїв та вручення оберегів «Батьківське серце» військово-цивільною спілкою «Бойове Братерство України», вихованці закладу виконали низку тематичних художніх номерів.
У лютому долучилися до всесвітньої акції «Ангели пам’яті», яку започаткувала Анжеліка Рудницька до Дня Небесної Сотні. Діти виготовили паперових ангеликів та розвісили їх біля пам’ятника Героям Небесної Сотні під час офіційного заходу в громаді.

Охоче взяли активну участь у базовому тренінгу з психологічної стійкості «Провідники змін» за ініціативи ГО «Фонд Маша», за підтримки дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ.
До Міжнародного дня захисту дітей керівники гуртків та вихованці Центру естетичного виховання підготували розважальну програму для учнів літнього табору Іршанського ліцею – святковий концерт, танцювальний флешмоб, ігровий майданчик. Провели майстер-клас із паперопластики до акції «Голоси дітей» і вшанували пам’ять маленьких українців, яких убили російські окупанти. Учні виготовили паперові дзвіночки – символи голосів українських дітей, які загинули під час війни.

А ще Зорина Каменських додає: «У нашому закладі ведеться постійна робота з обдарованими дітьми. Іршанці беруть участь у міжнародних, всеукраїнських, обласних та селищних конкурсах, змаганнях, виставках. Навіть у цей складний час ми досягли високих результатів і пишаємося перемогами наших вихованців».
Побажаємо цьому осередку культури Іршанська досягати нових творчих вершин та високо тримати планку естетичного виховання юних українців.

Олександр Голяченко, селище Іршанськ

Прокрутити вгору