Газета йде назустріч читачам

Колектив редакції газети «Прапор» упродовж багатьох останніх років робить усе можливе і неможливе, аби зберегти часопис, аби газета вижила у цих надзвичайно складних для місцевої преси умовах. Серед багатьох заходів, які вживають журналісти «Прапора» з цією метою, – намагання використати можливості міжнародних фондів та громадських організацій щодо реалізації грантових проєктів у галузі медіа.


Зокрема, успішним для нас став проєкт «Флешмоб з медіаграмотності «Газета йде до читача», який нині реалізується в рамках проєкту «Менторинговий курс інституційного розвитку локальних медіа Житомирської, Сумської та Чернігівської областей «ЗМІ нових громад». Він був задуманий для того, щоб влаштувати таку собі «пересувну медіашколу», яка у доступній формі надавала б певні знання й уміння з медіаграмотності, застосування засобів перевірки інформації, вироблення навичок критичного сприйняття новин, про які люди дізнаються звідусіль: зі ЗМІ, різних соцмереж, інших інформаційних платформ, навіть зі спілкування з ближніми. Зокрема було передбачено проведення з цією метою низки масових заходів у старостинських округах, аби підвищити опірність населення до ворожої пропаганди, навчити наших громадян розпізнавати дезінформацію, фейки, розвинути критичне мислення щодо сприйняття відомостей, які вони постійно отримують.
А також колектив нашої редакції мав на меті активізувати співпрацю жителів старостинських округів Хорошівської громади, їхніх неформальних лідерів та творчих людей із журналістами редакції, налагодити більш дієвий обмін новинами та залучення позаштатних авторів до творення контенту нашого медіа.
Частину проєкту колектив редакції реалізував до 24 лютого – початку повномасштабного вторгнення російської армії на територію України. Потім воєнні події наклали певні обмеження у процес реалізації проєкту. Заплановані масові заходи на територіях старостинських округів громади в нинішніх умовах набули дещо іншої форми. Вони переважно відбуваються на території Хорошева, але із залученням жителів усієї громади. Зокрема, нещодавно відбувся медіазахід «Учітеся, брати мої, думайте, читайте…», про який ми вже повідомляли, і приурочений він був річниці перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі у Каневі та носив благодійний характер.
Наступний тематичний захід за участю різновікової категорії жителів Хорошівської громади та внутрішньо переміщених осіб відбувся 13 червня під назвою «Вмикай критичне мислення! Довіряй лише перевіреним медіа!». У його програмі була теоретична частина про необхідність медіа дотримуватися міжнародних журналістських стандартів. Присутні були коротко ознайомлені зі змістом вимог до журналістських текстів чи повідомлень, про критерії професійності та відповідальності журналістів і медіа, їхню незалежність та достовірність інформації, яку вони оприлюднюють.
Для всіх учасників цікавою стала фотосушка із 90-літньої історії газети, яку вони з інтересом переглядали, згадували ветеранів редакції часопису. Був проведений розіграш призів серед найбільших шанувальників газети «Прапор». Після заходу відбулося дружнє неформальне спілкування з читачами нашої газети та її цифрових платформ.
Ми переконані, що особисте спілкування працівників редакції та прихильників часопису з жителями громади підвищить рівень медіаграмотності громадян, спонукатиме «вмикати» критичне мислення в процесі споживання інформації, а також підвищить інтерес до газети і позитивно вплине на довіру до нашого ЗМІ, а, відповідно, й на збільшення тиражу.
Ми бачимо це як шлях розвитку часопису в сучасних умовах.
Захід відбувся в межах проєкту «Флешмоб з медіаграмотності у Хорошівській громаді «Газета йде до читача»», який реалізується редакцією газети «Прапор» в рамках програми «Менторинговий курс інституційного розвитку локальних медіа Житомирської, Сумської та Чернігівської областей «ЗМІ нових громад» Асоціації професійних журналістів та рекламістів Житомирщини, що здійснюється у партнерстві з ГО «Сумський пресклуб» (Суми), ГО «Медіа-центр «Моє місто» (Чернігів) і ГО «Інститут Креативних Інновацій» за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Любов Дем’янчук

Прокрутити вгору