Хорошівський селищний голова Володимир Столярчук про оперативну ситуацію станом на 21 березня

Добрий день. Сьогодні 21 березня. Ви всі бачите, що на фронті наступ ворога практично зупинений. Так, сьогодні важка ситуація. Гуманітарна важка ситуація. Проте наша армія успішно справляється. Зараз очікуємо чергову хвилю наступу зі сторони Білорусі. Сподіваємося, що білоруси не підуть в наступ. Проте своїми діями вони відволікають частину збройних сил, коли вони потрібні на інших важливих напрямках. https://www.facebook.com/groups/1438165276253946

Вчора перший підрозділ нашої територіальної оброни прийняв присягу на вірність українському народу. Їм була видана зброя, і ці люди будуть посилювати наші блокпости. Ми працюємо в напрямку, щоби отримати ще певну кількість зброї і будемо посилювати оборону нашої громади. Далі проводимо укріплення наших блокпостів, бо все-таки, поки йде війна, ми маємо бути готовими до найгіршого сценарію, але сподіваємося на найкращий сценарій. Тому ми повинні бути у всеозброєнні.

Коротко щодо газу. Ми з одним із підприємців домовились. Обіцяють, що завтра в другій половині дня на одній із заправок буде газ. Ми пізніше скажемо, де це буде. Газу буде вдосталь, так що не треба всім зразу бігти і брати його про запас. Сподіваюсь, що ситуація у нас потихеньку вирівнюється. Залишки газу будуть направлені в Нову Борову.

Ми, станом на сьогодні, отримали вже 277 тисяч грошової допомоги від наших громадян. Речі поки що не потрібні, ми ними забезпечені. Продукти харчування далі збираємо. Представники однієї релігійної конфесії привезла нам допомогу. А також і наші підприємці допомогли. І з усього, що є, наші фахівці формують такі гуманітарні пакунки і розвозять по кризових сім’ях, тим, хто в складних умовах, у першу чергу там, де є діти. Також у нас офіційно вже є понад 60 біженців. А неофіційно їх набагато більше.

Нас відвідав депутат Верховної ради Арсеній Пушкаренко, пообіцяв надати допомогу і продуктами харчування, і взяв усі наші проблемні питання на контроль. На сьогодні найперша проблема – це паливо. Але паливо, яке нам будуть давати, в першу чергу буде йти на потреби військових. Частково будемо забезпечувати комунальну службу.

Щодо комунальників – у нас було на минулому тижні два пориви водогону. Комунальники працюють. Намагатимемося сьогодні подати всім воду. Вода буде. Ми це питання тримаємо на контролі. Комунальна служба в цих умовах виконувала ще й не зовсім свої функції, як і всі ми. На жаль, ми зараз не можемо почистити резервуар питної води. Ми найближчим часом це зробимо. Для цього необхідно відключити мережу десь на добу. Ми вирішили, що зараз хай усе працює. Є потреба у воді – багато людей приїхало.

До нас приїхали, серед інших, і люди, які розмовляють російською. Думаю, що не варто прямо зараз від них вимагати розмовляти українською. Це наші українці, які потребують допомоги. Їхні чоловіки й жінки зараз воюють за нас. І ми маємо бути толерантними. Прошу ставитись із розумінням.

На жаль, у нас знову є п’яні на вулицях. Особливо звертаюсь до тих, хто торгує самогоном. Будь-якого п’яного зупинять, розпитають, де він брав, і будьте готові, що до вас прийдуть і в «доступній» формі пояснять, що такого робити не варто. Потім не ображайтесь.

Уже є ображені, кому пояснили «доступно», що треба вимикати світло і затемнятись у темну пору доби. То треба розуміти з першого разу і виконувати вимоги воєнного стану. Проти нас воює дике стадо. І міри безпеки будуть не зайвими завжди. Не наражайте на небезпеку себе і близьких!

Щодо походів у ліс. Це дуже небезпечно в сьогоднішніх умовах. Не створюйте нікому проблем і не наражайте себе на смертельну небезпеку!

На минулому тижні впала одна ракета на території нашого колишнього району. Прошу всіх: якщо десь щось падає – в жодному випадку не йдіть до місця падіння. По-перше, там може бути що завгодно, навіть отруйні речовини. По-друге, якщо ви фотографуєте і викидаєте це в інтернет, або знімете і кинете в інтернет інформацію про рух наших сил – цим ви допомагаєте ворогу. Цього робити не можна!

Хоча ситуація у нас залишається складною, вона є контрольованою. Думаю, ми ще отримаємо зброю, аби підсилити нашу територіальну оборону. Повірте, у нас є командир, який знає, що таке зброя, що таке дисципліна. Люди всі налаштовані нормально. Я думаю, що ми зможемо дати відсіч, якщо це буде треба.

Все буде Україна! Слава Україні!

Підготувала Надія Панченко

Прокрутити вгору