І знову в центрі уваги вулиця Шкільна у Хорошеві

На сторінках газети «Прапор» та на сайті «Звісно. News» уже піднімалося питання про те, що одна із найдовших та найбільш насичених пішоходами й транспортом вулиця в Хорошеві є не зовсім безпечною у першу чергу через відсутність тротуарів.
Вулиця Шкільна (раніше Інтернаціональна) особливо щоранку упродовж навчального року насичена учнями, які поспішають на навчання до Хорошівських ліцеїв №1 та №2. Часто тут ідуть і батьки разом із дітками: або ведуть за руку малечу в дитячий садочок чи везуть на дитячому візку.
Цією вулицею також можна дійти до стоматологічної поліклініки, до офісу приватного нотаріуса, до гаражного масиву, потрапити в район багатоповерхівок, до Центрів розвитку дитини. Переважна більшість будинків на цій вулиці приватні. Майже за кожним парканом або поруч із ним ростуть дерева. Хоча вони й милують око, особливо в період цвітіння, проте є багато дерев, які розрослися і заважають огляду вулиці під час руху. Водій чи пішохід не бачить, що відбувається на дорозі на відстані кількох метрів чи десятків метрів. А це несе небезпеку.
Окрім того, що вулиця є для багатьох дітей маршрутом до школи чи дитсадочка, ще тут проживає багато родин із дітьми. А малеча лише відчиняє хвіртку з двора – і одразу опиняється на проїжджій частині дороги.

Одна з мешканок Ольга М. говорить: «У нас на вулиці багато дітей. Нам важлива їхня безпека. Ми часто спостерігаємо, як водії не дотримуються дозволеної швидкості руху, не зважають на те, що тут немає тротуарів і є багато пішоходів. Буває, що автомобілі просто «літають» по вулиці. Думаю, було б дуже доцільно встановити у найбільш небезпечних місцях «лежачі поліцейські» або й взагалі обмежити швидкість руху на нашій вулиці. А ще проблема є в тому, що дехто із жителів залишає на дорозі різні будівельні матеріали – каміння, пісок, часто ставлять автомобілі на проїжджій частині, тим самим погіршують рух. Треба в цьому навести порядок».

Лідія К. висловлює свою думку: «Треба подумати про те, щоб на нашій вулиці було нормальне вуличне освітлення. Можна поламати ноги в темну пору доби, бо дорожнє покриття в багатьох місцях пошкоджене».

Олександр В.: «На Шкільній вулиці їздити на велосипеді досить небезпечно: дорога зовсім не розрахована для цього. Заважають вибоїни, а багато піску біля бордюрів теж приводить до того, що можна впасти, долаючи ці насипи, і навіть потрапити під колеса автомобіля. Вулиця і так вузька, а ще й зарості заважають бачити добре дорогу».
Лідія Г.: «Я часто бачу, як на високій швидкості «пролітають» нашою вулицею автомобілі. Водії порушують правила дорожнього руху. Одним із найбільш небезпечних місць є поворот із Шкільної на Хлібну (колишню Комінтерна), яка є головною дорогою. Часто водії не знають цього, і створюється аварійна ситуація. Не раз я була свідком, а кілька разів навіть учасницею небезпечних ситуацій. Знаки ставлять, але їх постійно хтось ламає. Та й нині там знак пошкоджений, його необхідно поміняти. (Від редакції: під час підготовки матеріалу знак замінили). Потрібно подумати про те, щоб встановити надійну розмітку, і той поворот перестав би бути таким небезпечним».

Надія М.: «Наша вулиця не просто так названа Шкільна. По ній пів Хорошева дітей щодня іде до школи. А тротуарів немає. Автомобілі ніколи не збавляють швидкість, бо водії вважають нашу вулицю об’їзною. Усі, хто з якихось причин не їде центральними дорогами, обов’язково їде тут. Думаю, що «лежачі поліцейські» стримували б місцевих «шумахерів».

Ми поспілкувалися щодо вулиці Шкільної і пов’язаних із нею проблем із Хорошівським селищним головою Володимиром Столярчуком. Він сказав, що про ці негаразди знає. Вони з’явилися не зараз, а існують уже впродовж попередніх десятиліть. Ця вулиця є в полі зору місцевої влади. «Селищна рада розробила Робочий проєкт «Ремонт дорожнього полотна по вулиці Шкільна (від вул. Самоцвітної до вул. Незалежності в смт Хорошів)» на суму понад 5,5 мільйонів гривень. Але зрозуміло, що зараз, у період війни, ми не можемо цей проєкт реалізувати. Проте приймаємо пропозиції щодо підвищення безпеки руху по вулиці Шкільній, і те, що ми можемо на сьогодні зробити, – будемо виконувати», – сказав селищний голова.
Артем Поліщук

Публікація підготовлена в рамках адвокаційного проєкту «Безпечна вулиця Шкільна», який впроваджується завдяки підтримці Мережі DOCU/CLUB, що фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.
Думки, висновки чи рекомендації належать автор(к)ам та упорядникам/-цям цієї публікації та не обов’язково відбивають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автор(к)и та упорядники/-ці.

Прокрутити вгору