Інформаційний супротив. 123

Учорашні «прильоти» на територію Житомирщини та інших областей України із Республіки Білорусь показали нікчемність та повну залежність білоруської влади від росії. Як не крути, але з приходом до влади у 1994 р. лукашенка, білоруси потрапили в окупацію.

Трохи новітньої історії з окупованої Білорусі.

У другій половині 1980-х рр. організаційно формувався білоруський національний рух. Виникла густа мережа політичних неформальних об’єднань («Толока», «Тутейші», «Світанок» та ін.). Національна свідома інтелігенція свої зусилля спрямувала на захист білоруської мови і культури. За ініціативою відомого й авторитетного серед громадськості письменника Василя Бикова, історика З. Позняка в жовтні 1988 р. було створено історико-освітнє товариство пам’яті жертв сталінізму «Мартиролог Білорусі».

25 серпня 1991 р. Верховна рада БРСР проголосила державну незалежність країни. Згодом парламент, який очолив С. Шушкевич, ухвалив закон про зміну назви держави на Республіка Білорусь, діяльність Комуністичної партії офіційно призупинено. Новими державними символами стали біло-червоно-білий прапор (уперше прийнятий у 1918 р.) і герб «Погоня» (з часів Великого князівства Литовського).

Весна і початок літа 1994 р. пройшли під знаком президентських виборів, на яких переміг О. Лукашенко. З його обранням на посаду глави держави поступово стверджувався авторитарний стиль правління, який сьогодні розцвів у повну силу.

… Я часто їздив до родичів у БРСР, а згодом у Республіку Білорусь. Перебуваючи у Мінську (прошу вибачення за банальність, але нагадаю, що це місто є столицею Республіки Білорусь), я зайшов у найкрутішу книгарню. Досить довго шукав книги, журнали, путівники на білоруській мові. Даремно. Підізвав продавчиню, виголосив свою проблему. Вона підвели мене до локації дитячої літератури (!!!), де я побачив декілька (!!!) білоруських книжечок… Ще раз нагадаю: я був у книжковому магазині у столиці Білорусі. А як ви думаєте, чиїми виданнями були заполонені книжкові полиці білоруської книгарні?

Білоруси багато разів повставали проти режиму лукашенка. Наймасовішими були мирні демонстрації після президентських виборів 9 серпня 2020 р. Саме на мирних демонстраціях у 2020-2021 роках білоруси вперше відчули себе як єдина нація.

Якщо у 2022 році білоруси не піднімуться, то не бачити їм незалежності та свободи. А Україна НІКОЛИ не буде для них братньою державою.

Олександр Голяченко

Прокрутити вгору