Інформаційний супротив. 167

Для тих, хто плаче за пам’ятником Кутузову, що стояв у середньовічному парку селища Хорошів, повідомляю таке.

У столиці Фінляндії Гельсінкі цілий «Мір ва всьом мірє» знесли… Фінські комунальники до цього дійства готувались цілісінький тиждень. А ось працівники комунального підприємства селища Хорошів із бюстом кутузова упорались за один день.

Фінське видання Yle розповіло наступне.

Зранку 8 серпня радянський пам’ятник перемістили на баржу. Готувалися до демонтування понад тиждень, хоча весь процес тривав до 5 хвилин. Пам’ятник доставлять на склад Гельсінського художнього музею. На місці статуї облаштують тротуар. Повертати пам’ятник назад у місто не планують. Музей і керівництво Гельсінкі вирішать, що робити зі статуєю далі.

Трохи історії. москва подарувала пам’ятник столиці Фінляндії ще в 1989 р. Через рік «Мір ва всьом мірє» відкрили для відвідувачів. Уже тоді пам’ятник викликав обурення.

Так, у 1991 р. статуя сильно постраждала, коли троє студентів облили її смолою та закидали пір’ям. Активісти намагалися донести, що радянський пам’ятник не личить фінській столиці. А у 2010 р. пам’ятник намагалися підірвати, але без успіху. Навесні 2022 р. фундамент статуї обмалювали, а згодом до пам’ятника прикріпили прапори України.

Олександр Голяченко

Прокрутити вгору