Інформаційний супротив. 229

Україна не лише боронить рідну землю від російських загарбників, але й допомагає іншим країнам повернути анексовані рф землі. Наша держава зробила важливий крок на своєму дипломатичному фронті.

7 жовтня 2022 року Верховна Рада ухвалила звернення до міжнародної спільноти з приводу Північних територій Японії, а Зеленський підписав указ №692/2022, що підтверджує повагу суверенітету та територіальної цілісності Японії, включно з її Північними територіями, які продовжують перебувати під окупацією рф.

росія має нести відповідальність за порушення суверенних кордонів України та інших держав світу. Про це йдеться в коментарі Міністерства закордонних справ з приводу указу президента Володимира Зеленського, який підтверджує повагу до суверенітету та територіальної цілісності Японії, включно з її Північними територіями, що продовжують перебувати під окупацією росії.

У МЗС наголосили, що підтвердження поваги до суверенітету та територіальної цілісності Японії – це важливий крок, який відновлює історичну справедливість та підтверджує відданість Україні загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права.

“росія як країна-агресор має понести всю відповідальність за свої дії щодо порушення суверенних кордонів України та інших держав світу”, – йдеться у коментарі МЗС.

ДОВІДКА. Японія заявляє права на чотири південні острови Курильської гряди (Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї), посилаючись на Трактат про торгівлю та кордони 1855 року. Острови були в односторонньому порядку анексовані Радянським Союзом після Другої світової війни. Їхня анексія стала причиною того, що між Японією та СРСР так і не було підписано мирний договір, і формально росія – як правонаступниця СРСР, що контролює острови, – досі перебуває з Японією у стані війни.

Олександр Голяченко

Прокрутити вгору