Інформаційний супротив. 235

5 цікавих легенд про українських козаків

автор Вікторія Демидюк

У жовтні інтерес до історії зростає, адже святкуємо День українського козацтва, День створення УПА та День захисників та захисниць України. Свято Покрови Пресвятої Богородиці 14 жовтня мало величезне значення, адже церква козаків була присвячена Діві Марії, яка була їх покровителькою. Козаки для України стали символом свободи, ідеалом воїна для усіх наступних поколінь.

Крім історії українського козацтва, цікаво дізнаватися і легенди про Запорозьку Січ та побут наших славних предків. Ми зібрали 5 найцікавіших легенд про козаків. Легенди змінювалися, набували доповнень чи прикрас, але це не казки, а засновані на реальних подіях перекази:

1. Легенда про Меч Єдності

Коли Січ була знищена, козаки розійшлися: хто на Кубань пішов, хто за Дунай, хто на Галичину. Коли ж усі вони знову зберуться в одному місці, з їх шабель ковалі почнуть кувати Меч Єдності. Це триватиме довго, знову і знову приходитимуть нові й нові козаки та  будуть приносити свої шаблі. Будуть сипатися іскри з-під величезних ковальських молотів, піт заливатиме очі в цій нелегкій справі, червонітиме метал у величезній печі. Тим часом злі сили заважатимуть ковалям з усіх сил, спокушатимуть золотом, владою і прославлянням. Та ковалі не здадуться і продовжать справу.

Коли ж Меч Єдності буде готовий, зійдуться знову усі козаки разом, піднімуть меча і воскресять Козацьку Матір-Січ!

Далі буде. Підготував Олександр Голяченко

Прокрутити вгору