Інформаційний супротив. 311+21

Кіссінджер точно не мрійник. Він завжди був затятим представником жорсткої “реальної” політики. Тому його слова на Давосі – “Ідея нейтральної України без членства в НАТО не має сенсу” – багато що коштують. Водночас Кіссінджер каже, що більше боятися потрібно дестабілізації росії. І щоб уникнути цього слід з нею розмовляти, більше того – не залишати осторонь світової системи.

Логіка Кіссінджера проста: Україна як частина Заходу, включаючи членство в НАТО, в обмін на повернення росії до “нормальної” взаємодії із Заходом. Як людина раціональна, Кіссінджер вважає, що такий обмін означатиме більше безпеки для всіх: для України як частини Заходу і всього Заходу в цілому та для росії. Проблема в тому, що путіну більше безпеки не потрібно, він хоче увійти в історію через кому з Петром першим. Саме тому будь-яка розмова з російським режимом можлива тільки з позиції сили і прийняття України в НАТО і є невід”ємною частиною цієї позиції. Я про це говорив з Кіссінджером і радий, що він на це пристав. Тепер в цьому потрібно переконати Захід. Слова Кіссінджера матимуть вплив, адже він досі гуру геополітики, а це десятиліття буде саме десятиліттям геополітики.

© Pavlo Klimkin 

P.S. Генрі Альфред Кіссінджер (народився 27 травня 1923 року у Фюрт, Баварія, Німеччина) – американський державний діяч, дипломат і експерт у галузі міжнародних відносин. «Архітектор» короткочасного пом’якшення військово-політичного протистояння СРСР  з країнами Заходу, що тоді одержав назву «розрядка». Лауреат Нобелівської премії миру у 1973 році («На знак визнання заслуг у зв’язку з перемир’ям у В’єтнамі»).

Підготував О.Голяченко

Прокрутити вгору