Інформаційний супротив. 311+34

Наша історія

***

Ось де цвіт української нації!

01 лютого 1903 р. — спочив Микола Артемійович Терещенко (1819–1903), український підприємець і меценат, старший син засновника династії Артемія Яковича Терещенка.

Народився М.А. Терещенко у Глухові, де його батько, селянин за походженням, займався комерційною діяльністю. Починав як торговець хлібом у Криму, звідки привозив сіль та рибу.

Розбагатів на постачанні харчів російській армії під час Кримської війни, ще більше після реформи 1861 р., коли почав брати в оренду, а потім і скуповувати землі лівобережних поміщиків, приділяючи особливу увагу розвитку цукрової промисловості краю.

Паралельно активно займався громадською діяльністю, зокрема в 1860–1872 рр. був Глухівським міським головою, прославився благодійністю.

1870 р. Терещенко і його сини Іван та Олександр (крім них, Терещенко мав ще чотири дочки – Варвару, Марію, Ольгу і Єфросинію) заснували «Товарищество свекольносахарных и рафинадных заводов братьев Терещенко», діяльність якого невдовзі поширилась на Чернігівську, Київську, Волинську, Подільську, Харківську, Курську й Тульську губернії.

Поступово центром ділової активності родини Терещенків стає Київ, де вони 1875 р. придбали у міського голови П.П. Демидова будинок на Бібікову (тепер Тараса Шевченка) бульварі, 12 (нині – Державний музей Т.Г. Шевченка). Сюди було перевезено художню колекцію Терещенка, що поповнювалася ним та його синами, і яка невдовзі стала основою сучасних зібрань художніх творів київських музеїв – Т.Г. Шевченка, Національного музею та музею Ханенків.

Зібрання Терещенків виставлялися для громадського огляду.

З переїздом до Києва розгорнулася широка меценатська і благодійна діяльність Терещенка та його родини. Вони фінансували будівництво Маріїнського дитячого притулку, нічліжного притулку, Безкоштовної лікарні, Києво–Печерської гімназії, торговельних шкіл, які значною мірою й утримувалися за їхній кошт.

Більше за всіх приватних осіб Терещенко пожертвував на будівництво Київського політехнічного інституту (150 тис. крб.).

Помер Микола Артемійович Терещенко на 84 році життя у Києві, похований на батьківщині – у Глухові.

Євген Лупаков

Підготував О. Голяченко

Прокрутити вгору