Інформаційний супротив. 399-й день

НА рОСІЇ ЛЮБЛЯТЬ ЗВИНУВАЧУВАТИ АМЕРИКАНЦІВ У ВБИВСТВІ ІНДІАНЦІВ

Але їх ставить в ступор просте контр питання: «А скільки індіанців вбили росіяни?»

Після цього, як правило, діалоги перериваються, бо мало хто чув, наприклад, про російсько-Індіанську війну (1802-1805).

Мало хто чув про каральну операцію Івана Соловйова, який убив на острові Уналашка понад 5 тисяч алеутів – корінних жителів Алеутського архіпелагу.

Мало хто на росії чув про експедицію Григорія Шеліхова, який, цитую джерело «влаштував масову різанину місцевого населення, убивши від 500 до 2500 ескімосів».

Мало хто чув про експедицію Івана Кускова (1808-1809), який перед заснуванням Форт-Росса вбив чимало індіанців, а потім уклав з ними перемир’я.

Мало хто чув про те, як промисловець Ларіон Бєляєв «зачистив» острів Атту від всіх алеутів, які там жили …

За 200 років до продажу Аляски росіяни вбили багато тисяч корінних жителів тихоокеанського узбережжя Америки. Зараз історики намагаються відновити картину минулого, але навіть приблизно не можуть назвати цифру убитих індіанців 49-го штату США. Жертв навіть не рахували. Та й самих вбитих росіян рахували тільки «їх благородіє», знатних купців і промисловців. Простий люд не брався до уваги.

Зате коли почитаєш російські історичні документи, листи, записки, донесення, корабельні журнали та інше…, створюється враження, що це індіанці напали на Росію і знущалися над людьми під москвою.

Про свої «подвиги» говорили неохоче, часто замовчували і взагалі не згадували. Так, наприклад, капітан корабля «Св. Євдоким» Михайло Васильович Неводчиков в своєму бортовому журналі, по прибутті на острів Агатті, зробив запис про те, що «через прикре непорозуміння, пострілом з рушниці був поранений алеут». Про те, що після цього «прикрого» пострілу зав’язалася бійка можна дізнатися тільки в контексті записів. Скільки ж постраждало людей, в ході цього інциденту, взагалі не повідомляється.

І так майже кожна експедиція. Якщо хто причалював до берегів Америки або Камчатки – обов’язково проливалася кров. А винні були звичайно ж місцеві жителі, яких описували як: «злішими за хижаків», «народ вбивчий і злий», «кровожерливі варвари» і так далі.

До сих пір кількість загиблих індіанців невідома. Хоча припускають, що їх могло бути кілька тисяч – не менше. На росії про це нічого не знають і знати не хочуть.

(с) Брутальний Реалізм

Взято у Dorian Gray

Підготував О.Голяченко

Прокрутити вгору