Інформаційний супротив. 480-й день

Із історії СРСР, про яку радянським людям «сором’язливо» не розповідали.

***

“Телеграма Москва, 18 червня 1940 – 1.40

№1167 від 17 червня. Дуже терміново!

Молотов запросив мене сьогодні ввечері до свого кабінету і висловив мені найтепліші вітання радянського уряду з нагоди блискучого успіху німецьких збройних сил. Далі Молотов поінформував мене про радянські дії щодо прибалтійських держав. Він послався на докази, опубліковані в газетах, і додав, що стало необхідно покласти край усім інтригам Англії та Франції, які намагаються посіяти недовіру та розбіжності між Німеччиною та Радянським Союзом у прибалтійських країнах.

Для переговорів щодо формування там нових урядів радянський уряд, на додаток до акредитованих там повпредів, надіслав наступних особливо уповноважених осіб: до Литви — заступника Народного комісара закордонних справ Деканозова; у Латвію – Вишинського, представника Ради Міністрів; в Естонію – ленінградського партійного лідера Жданова.

У зв’язку з втечею Сметони та можливим переходом кордону підрозділами [колишньої] литовської армії, Молотов заявив, що литовський кордон охороняється явно недостатньо. Радянський уряд, тому, якщо буде потрібно, надасть литовському уряду допомогу в охороні кордонів. Шуленбург”

Посол це особистий представник глави держави, у цьому випадку Гітлера. Отже, вітання були адресовані главі держави, тобто Гітлеру. тільки тепло привітав, але й поділився своїми планами та успіхами щодо окупації Прибалтики згідно з спільною змовою щодо поділу Європи згідно з раніше укладеним пактом “Молотов-Ріббентроп”.

Окупація країн Балтії Сталіним 1940 року. Спочатку їх усіх звинуватили у «порушенні нейтралітету» (вересень 1939 року), потім вимагали створити свої військові бази на їх території (жовтень 1939), після створення баз влаштували повну блокаду країн Балтії цими військами (червень 1940 року), потім здійснили державні перевороти ( липень 1940), а після «виборів» приєднали до СРСР. Звичний сценарій, чи не так?
Валерий Снегирёв
Підготував О.Голяченко

Прокрутити вгору