Інформаційний супротив. 509-й день

Сьогодні, 17 липня, дев’ята річниця збиття рейсу Малайзійських авіаліній МН17 у небі над Україною. Європейський Союз напередодні вкотре закликав росію визнати свою провину у злочині та співпрацювати з міжнародним слідством. Про це йдеться в заяві верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля.

“17 липня ми згадуємо дев’яті роковини трагічного збиття рейсу Малайзійських авіаліній MH17, унаслідок якого 298 людей із 17 різних країн втратили життя… Європейський Союз підтверджує повну підтримку всім зусиллям зі встановлення правди, з досягнення правосуддя для 298 жертв збиття рейсу MH17 та для їхніх найближчих родичів і притягнення до відповідальності всіх винних відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН 2166”, — йдеться в документі.

Крім того, у заяві згадується, що 23 червня 2023 року ЄС включив до санкційного переліку двох осіб, які брали активну участь у російській воєнній агресії проти України з її початку. У листопаді 2022-го року їх засудили за збиття літака рейсу MH17 Окружним судом у Гаазі.“Європейський Союз наголошує: докази, що були представлені Спільною командою розслідувачів (JIT) у провадженнях Окружного суду Нідерландів та Європейського суду з прав людини, чітко вказують, що установка “Бук”, яка була використана для збиття рейсу МН17, без сумніву, належить збройним силам Російської Федерації”, — наголошується в документі.

Підготував О. Голяченко

Прокрутити вгору