Інформаційний супротив. 548-й день

Для тих, хто не знав.

Картина «Богатирі» Віктора Васнєцова, 1898 рік., давно виставлена на публічний огляд у Третяковській галереї.

На картині:

Олешко Попович

народився у м. Пиря́тин, зараз – Лубенський район, Полтавська область, Україна💯

Ілля́ Му́ромець (або Ілько́ Му́ровець)

народився у м. Моровійськ, зараз – село Морівськ, Чернігівська область, Україна. Мощі зберігаються у Дальніх печерах Києво-Печерської лаври.💯

Добри́ня Мики́тович (Низкинич)

народився у с. Ни́зкиничі, зараз – Володимир-Волинський район, Волинська область, Україна. 💯

Всі персонажі чи їх прототипи жили орієнтовно у 950 роки.

До чого тут росія спитаєте?🤔

А ні до чого:

Москва буде заснована через 200 років, у 1147;

Її засновник та, за сумісництвом, кровний побратим хана Батия Юрій Довгорукий ще не народився, не прожив своє дивне життя та не був похований у Церкві Спаса на Берестові, що неподалік Києво-Печерської лаврі.

Бо коли у Києві вже стояли величні кам’яниці, на московії ще жаби квакали. 🐸

До речі, первинна назва Москви – Кучков…

В мене все з цього приводу.

Александр Залевский 

***

Сам В. М. Васнецов (у листі до П. П. Чистякова) описував картину так: «Богатирі Добриня, Ілля й Олешко Попович на богатирському виїзді — зауважують у полі, чи немає де ворога, чи не ображають де кого?»

На картині зображені три богатирі — Добриня МикитичІлля Муромець і Олешко Попович (головні діячі руських билин). Посередині на вороному коні Ілля Муромець, дивиться в далечінь з-під долоні, в одній руці тримає спис і щит, а на піднесеній висить булатна палиця. Ліворуч на білому коні Добриня Микитович, виймає меч-кладенець з піхов, готовий будь-якої миті ринутися в бій. Праворуч на коні бурої масті Олешко Попович тримає в руках лук зі стрілами. У порівнянні зі своїми товаришами він молодий і стрункий. На боці в Олешки Поповича колчан. На іншому боці він має гуслі. Троє богатирів стоять на широкій рівнині, що плавно переходить у невисокі пагорби, де посеред пожухлої трави проглядають маленькі ялинки. Небо похмуре і тривожне, означає небезпеку, що загрожує богатирям.

«Воскресивши величні у своїй духовній могутності образи билинних захисників Стародавньої Русі — Іллю Муромця, Добриню Микитича і Олешку Поповича — Васнецов прагнув на порозі XX століття позначити наступність героїчного минулого руського народу з його великим майбутнім. За всієї конкретності образів, богатирі сприймаються як мітичне уособлення творчих сил давньоруської землі. Могутні постаті на конях здіймаються подібно до гор або велетенських дерев. Під копитами богатирських коней тендітна молода поросль ялинки і сосенки — метафора наступності поколінь. Вдаючись до образотворчої гіперболи, Васнецов наділяє своїх героїв споконвічними якостями руського норову. Ілля Муромець уособлює ґрунтовність, мудру неквапливість й опору на досвід та традиції народу. Гордий бойовий дух і прагнення захищати свою землю втілено у Добрині Микитичі. А в образі Олешки Поповича знайшло відображення поетичний, споглядальний початок руської душі, чуйність до всіх проявів краси»
Підготував О. Голяченко

Прокрутити вгору