Інформаційний супротив. 596-й день

Так, я знову про мову.

▪️Ситуація 1. Заходимо із сином у ліфт, там німці, посміхаються Матвію. Матвій до них знайомитись. Англійською питає, як їх звати, звідки вони. Німець відповідає англійською, а далі сам запитує російською:

— А я знаю, аткуда ти. Із Украіни.

Я англійською:

— Так, але він не розмовляє російської. Ми говоримо лише українською або англійською. Для нас це принципове питання. Росія щодня намагається вбити цього хлопця.

Німець:

— Правда? А я бачу тиждень, що всі українці тут російською говорять. Люди з вашими прапорами постійно російською. У вас же налагоджується ситуація?

Вийшла з німцем, провела інформаційну лекцію, показала фото загиблих друзів, є новини про трагедію на Харківщині. Запитала про кількість людей у його родині, показала вбиті родини у Грозі. Показала вбиту дівчинку Лізу та інших дітей, яких вбили росіяни. Німець почав своє переосмислення.

▪️Ситуація 2. Повертаюсь від нього до ліфта. Заходимо, а там мама з дитиною російською говорять. Я сину:

— Матвійко, виходимо звідси, тут росіяни.

Жінка з ходу:

— ти што бля*ь вабщє єб*нул*сь, я із Украіни ваабщєта. Кахова х*я ти гаваріш, што я руская?

Двері закрились.

Так само можуть ізакритись двері світової підтримки та розуміння України, якщо нічого не змінимо. Німець не розумів, що не так із російською мовою і що ми не одна культура з Росією. Це після 1.5 роки повномасштабної кривавої війни. А що увесь світ? Пропаганда Росії працює. Все гучніше. Постійно моніторю іноземні ЗМІ, нас там все менше. А фейків та маніпуляції більше. Акценти проти нас. Це дуже небезпечно.

Говоріть українською за кордоном, будь ласка. Говоріть про Україну за кордоном. Кожна ваша російська у публічному просторі — допомога Росії. Кожна ваша проігнорована спроба розповісти про Україну — допомага Росії. Ви дійсно хочете грати на боці Росії?

Nadiika Pototska
Підготував О. Голяченко

Прокрутити вгору