Інформаційний супротив. 619-й день

Олексій Голобуцький

Трохи про статтю генерала Залужного в the Economist .

Найважливіше, мабуть, що він сказав, – це про перспективи позиційної війни, аналогу “окопної війни” 1914-18 у 1СВ. Небажані, але реальні.

Однак їх можна уникнути. Це не просто. Потрібні інновації. І потрібна мобілізація (хоча по суті “резерви” – це і про власне виробництво боєприпасів і техніки).

Влада дуже неохоче говорить про мобілізацію. Але піднімати цю тему треба. І Головком взяв це на себе. Бо тема непопулярна, наскрізь корумпована, однак це дійсно найперший пункт утримання оборони: щоб було “ким воювати”.

==

Для уникнення переходу до позиційної війни необхідний розвиток спроможностей та пошук нових підходів до подолання військового паритету із супротивником.

Щоб це подолати, на даному етапі війни в першу чергу необхідні 5 пунктів:

1. Завоювання переваги у повітрі.

2. Подолання глибокоешелонованої системи мінних загороджень.

3. Підвищення ефективності контрбатарейної боротьби.

4. Підвищення ефективності радіоелектронної боротьби.

5. Створення та підготовка необхідних резервів.

==

Головнокомандувач, по суті, продовжив вектор, заданий в Time, – він також трохи розігнав рожевий туман. “Швидко і просто” – це не про цю війну. Визначення ситуації як позиційно ідентичної конкретному етапу Першої світової теж має багато на кого подіяти витверезвлююче.

З іншого боку, Головком і по союзниках пройшовся: що вони неприпустимо запізнювались і продовжують запізнюватись з наданням більш потужної і більш далекобійної зброї. І що Україні для того, щоб вийти з цієї війни максимально прийнятно (так, судячи з тексту, генерал не захоплюється шапкозакидуванням і не орієнтований на швидкий, в один етап, вхід на кордони 1991), знадобиться чимала кількість спеціалізованої техніки – ті ж системи ППО, РЕБ, дрони різної спеціалізації тощо.

Тобто, по суті генерал Залужний пригасив ентузіазм і врешті запровадив раціональні, приземлені тренди в обговоренні теми війни в Україні. Зважаючи на теперішні настрої у владі союзників, це оптимальне рішення. Реалістична розмова в цифрах і пунктах, з базовим орієнтуванням на гірший розвиток подій, – це те, що з більшою ймовірністю дозволить і за нових трендів зберегти і можливо навіть наростити збройну підтримку від союзників.

Тобто, підсумовуючи: Головком встигає за зміною глобальних трендів і вчасно міняє галси. На відміну від…
Підготував О. Голяченко

Прокрутити вгору