Інформаційний супротив. 687-й день

У Європейському парламенті збирають підписи, щоб позбавити Угорщину права голосу. Кажуть, що через угорського прем’єр-міністра там не можуть ухвалювати рішення.

Про це повідомив депутат Європарламенту від Фінляндії Петрі Сарвамаа, який ініціював збір підписів.

Він стверджує, що через Орбана механізм ухвалення рішень ЄС «просто застряг» і єдиний спосіб відновити його — це позбавити угорського прем’єра права голосу в Раді.

«Водночас ми показуємо, що в ЄС заборонений шантаж», — стверджує європарламентар.

У петиції йдеться, зокрема, про те, що дії Угорщини на засіданні Європейської ради у грудні були спрямовані на зрив процесу ухвалення рішень і що Європейський парламент має вжити заходів. 

За словами депутата, його петиція є «історичною», адже проти Угорщини ще ніколи не розпочинали процедури відповідно до частини 2 статті 7 Договору про Європейський Союз. 

Згідно з цією статтею, у держави, яка постійно порушувала цінності Євросоюзу, можуть тимчасово забрати деякі права, зокрема право на голос у Раді ЄС.

Підписати петицію європарламентарі зможуть до п’ятниці, 12 січня, а потім її передадуть голові Європарламенту Роберті Мецолі.

Що передувало?

Під час ухвалення рішення щодо початку переговорів про вступ України до Європейського Союзу прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан залишив зал голосування.

Згодом Орбан опублікував відео, в якому натякнув, що навмисно покинув зал засідання. Водночас він повторив, що членство України в ЄС — «погане рішення», і Угорщина «не хоче брати в ньому участь». 

Раніше він заявляв, що Україна «перебуває на відстані світлових років від ЄС», і завданням його уряду буде виправлення «помилкової обіцянки» щодо початку переговорів про вступ України до ЄС.

Юстина Лісова
Підготував О. Голяченко

Прокрутити вгору