Інформаційний супротив. 748-й день

У ніч із 10 на 11 березня у Лос-Анджелесі відбулася церемонія нагородження премії “Оскар-2024”. Перемогу у категорії “Найкращий документальний фільм” здобула стрічка Мстислава Чернова “20 днів у Маріуполі”.

Це перша перемога українського фільму на головній кінопремії світу, яку вручає Американська академія кінематографічних наук та мистецтв.

Режисер Mstyslav Chernov у своїй промові:
“Я хотів би ніколи не зняти цей фільм. Я хотів би обміняти цю нагороду на те, щоб Росія ніколи не напала на Україну, ніколи не окупувала наші міста, не вбила десятки тисяч моїх співвітчизників-українців. Щоб вона відпустила всіх заручників – усіх військових та цивільних, які перебувають у її тюрмах. Але я не можу змінити історію. Я не можу змінити минулого. Але ми разом – і ви, одні з найталановитіших людей у світі, можемо впевнитись, що в історію увійдуть правдиві факти, і що правда переможе. І що людей Маріуполя – і тих, хто віддав свої життя, ніколи не забудуть. Тому що кіно формує памʼять, а памʼять формує історію. Дякую вам всім. Слава Україні”.
Історичний день. Потужна промова. Схиляю голову перед всією командою.
Ostap Yarysh
Підготував О. Голяченко

Прокрутити вгору