Колектив редакції «Прапора» працює на Перемогу

Упродовж минулого, такого неймовірно складного і непередбачуваного, року наша редакція газети «Прапор» у найменшому складі за всі роки існування часопису працювала, перемагаючи обставини і перевершуючи власні можливості.
Попри те, що газета через повномасштабне російське вторгнення упродовж березня не виходила, ми зробили усе можливе, аби наздогнати упущене й аби кожен читач отримав 52 номери газети на рік за кількістю тижнів. Так, кілька номерів були спареними, проте переважна більшість газет була на вісім сторінок або на шість, а деякі 10-12. І це вважаємо досягненням, бо багато місцевих газет нашої області перейшли на постійній основі на чотири сторінки – один друкований аркуш. Так що ми свої зобов’язання, попри все, перед своїми передплатниками виконали.
Так, із квітня ми виходимо не в кольорі, а в чорно-білому форматі. По-перше, з метою економії коштів, а по-друге, такий формат в умовах воєнного стану нам видається якраз співзвучним ситуації.
Упродовж календарного року ми разом із Житомирським пресклубом та громадською організацією «Інститут Креативних Інновацій» реалізували проєкт «Флешмоб з медіаграмотності у Хорошівській громаді «Газета йде до читача»» за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні, а також кілька дрібніших проєктів з медіаосвіти. В умовах війни, коли важливою складовою є інформаційні впливи на свідомість людей, знання і вміння з медіаграмотності та критичне мислення є життєво необхідними.
Наш невеличкий колектив перебуває постійно в стані навчання й здобуття нових умінь. Ми побували на фахових форумах, семінарах і тренінгах у Житомирі, Луцьку, Тернополі, двічі у Львові. І зараз навчаємося на екстернаті в Інституті Демократії імені Пилипа Орлика, а також працюємо в одному з проєктів з Тернопільським пресклубом, який спрямований на підтримку локальних медіа.
Упродовж 2022 року ми значно збільшили статистичні показники розвитку нашого сайту «Звісно.news», групи «Газета «Прапор»» в мережі «Фейсбук». Ми відкрили канал в «Телеграм» та сторінку в «Інстаграм», канал на відеохостингу «YouTube». Постійно вдосконалюємо форму і зміст газети, сайту, соціальних мереж. Вчимось створювати відеоконтент.
Звісно, нас дуже засмучує робота АТ «Укрпошта», яка в деякі старостинські округи доставляє нашу газету через чотири-п’ять днів після її виходу, чим знецінює і перекреслює всю нашу працю. У багатьох населених пунктах скорочені місцеві листоноші, які знали людей, їхні потреби і смаки й допомагали людям робити передплату на улюблені видання. Мобільне відділення в жодному разі не заміняє повністю стаціонарне , до якого люди звикли. І за той час, який мобільному відділенню виділено на всі операції в певному селі, його працівники далеко не завжди можуть доставити якісно нашу газету до передплатників. А люди за це заплатили власні кошти. «Укрпошта» переймається лише власними прибутками й не розглядає підприємства, які створюють газети, своїми рівноправними партнерами.
Минулого року, шукаючи якийсь вихід із пастки, ми вдалися до експерименту: спробувати організувати власну доставку газети в один із старостинських округів Хорошівської громади. Та експеримент виявився невдалим з огляду на війну і пов’язане з нею різке підвищення цін на пальне. Проте, незважаючи на втрати економічного характеру, перед людьми свої зобов’язання редакція виконала сповна.
Ми, на жаль, не бачимо і результативної роботи державних органів, які мають підсилювати в умовах війни інформаційну складову України як потужного ресурсу, що протистоїть ворожій пропаганді. А локальна преса – значна частина цього ресурсу.
Попри все, ми щодня наполегливо працюємо, наскільки вистачає сил, а то і понад сили та можливості. Ми відчайдушно хочемо зберегти часопис, якому минулого року виповнилося 90. Ну, і як громадяни, ми активно беремо участь у всіх процесах, направлених на підтримку ЗСУ, ВПО, усіх, хто потребує допомоги в ці складні часи.
У тій ситуації, що сьогодні склалася, ми бачимо порятунок лише у підтримці наших людей. Якщо газету будуть передплачувати – вона житиме. А з нею – і всі створені нами цифрові платформи – сайт і сторінки та канали в соцмережах. Звертаємося до наших читачів, до всіх жителів громад із проханням підтримати «Прапор» передплатою. Передплата ніколи не закінчується. Можна її оформити з будь-якого місяця.
Колектив редакції і газета усіма силами та засобами працюють на Перемогу! Підтримайте нас! А ми докладемо усіх зусиль, аби бути корисними, потрібними, цікавими для своєї аудиторії, для громад.

З повагою – редакторка «Прапора» Галина Мінялук

Прокрутити вгору