Пічки-буржуйки із Давидівки зігрівають захисників на фронті

Кожен свідомий українець робить усе можливе, аби підтримати Збройні сили України, аби допомогти нашим захисникам усіма можливими способами. Хтось готує для воїнів різні страви і смаколики, щоб підтримати їхній дух і засвідчити нашу вдячність і надію на них. Хтось збирає кошти на закупівлю спорядження, зброї, медикаментів тощо. Хтось просто плете шкарпетки, аби зігріти ноги нашим воїнам у холодних бліндажах і траншеях. А чимало людей, навіть діти, виготовляють окопні свічки, які можна використати на передовій як джерело тепла і світла.
А ми дізналися, що у Хорошівській громаді в с. Давидівка є люди, які виготовляють пічки-буржуйки для воїнів-захисників. Такі плитки мобільні, ними можна користуватися в польових умовах. На них можна готувати їжу, кип’ятити воду, при цьому використовувати мало дров. У них хороша тепловіддача.
Таким майстром, який уже давненько виготовляє ці пічки-буржуйки, є Андрій Ренкас із Давидівки.
Коли ми звернулися з пропозицією розповісти про його волонтерську діяльність, то він дуже неохоче погодився, адже є людиною скромною, непублічною. Проте ми переконали його, що така діяльність дуже важлива, і про неї мають знати люди. Можливо, хтось візьме приклад і собі почне допомагати військовим. А, можливо, хтось прочитає про таку ініціативу й допоможе з матеріалами, адже ці пічки виготовляються із старих газових балонів, листового металу чи якихось виробів із металу. Або для цього діла можуть підійти навіть автомобільні диски.
Ми розпитали в Андрія Івановича, чому він став цим займатися.

Військові, земляки звернулися. Їм потрібні такі пічки на передовій. Конструкцію і сам процес роботи з їх виготовлення ми знайшли в інтернеті. Видів таких буржуйок є багато. Ми виходили з того, щоб був максимальний коефіцієнт корисної дії й економно по матеріалах. Ну і, звичайно, щоб наші бійці були задоволені. Спробували – вийшло. Сподобалося військовим, сподобалося волонтерам, і ми почали їх уже системно виготовляти. Зроблено уже близько 30 штук, – поділився Андрій Іванович.
У справі виготовлення цих пічок-буржуйок йому допомагає трохи молодший товариш, односелець Сергій Омельчук.

Хлопці-військові сказали, що наші пічки добрі. Ними можна розігріти їжу і зігрітись.
А щодо матеріалів – нам допомагають люди. Спочатку було скрутно, а потім ми зробили оголошення через інтернет – стали нам давати балони. Звернулися до обласного депутата Анатолія Подіка – він нам теж дав листовий метал. Звернулися до Андрія Корзуна – очільника Житомирської фірми «Комунальник». Вони теж нам дали чимало матеріалів для роботи. Ми вдячні всім, хто допомагає. Отак спільними зусиллями й маємо результат.
За коментарем ми звернулися до старости Давидівського округу Галини Перчук:

У нас люди одразу після 24 лютого дуже активно відгукнулися на звернення щодо допомоги для переселенців та на блокпости, для ЗСУ. Давали і ковдри, і продукти харчування, картоплю й різну городину – все, що хто міг. Нещодавно наші земляки збирали продукти на виготовлення сухих супів і борщів на передову – теж багато хто відгукнувся.


Ну, а щодо наших хлопців, що виготовляють буржуйки, то можу сказати, що Андрій Ренкас – педагог за освітою. Працював у школі вчителем трудового навчання. Потім вирішив, що це не його стежка. Пішов на іншу роботу. Донедавна працював на фірмі «Комунальник». Має родину, троє дітей, обробляє землю, господарює, трудиться. Його дружина Леся разом із іншими жінками плетуть шкарпетки на передову для наших захисників і захисниць.
Сергій Омельчук – водій за професією. Теж трудиться на землі, має домашнє господарство. Разом із дружною виховують четверо діток. Він теж зразу відгукнувся на моє звернення, коли потрібно було житло для переселенців, – надав родині ВПО будинок із усім, що там було.
Я вдячна нашим людям за працю, за небайдужість, за допомогу для ЗСУ. Цим вони наближають Перемогу, – сказала Галина Олександрівна.
Ми дякуємо усім, хто допомагає військовим. І звертаємося до земляків із проханням поділитися із умільцями старими газовими балонами або іншим металом, який можна було б використати на виготовлення пічок.
Можна з цього приводу телефонувати в редакцію: 098-101-60-69.

Підготувала Світлана Федоренко
На фото зліва направо: Андрій Ренкас та Сергій Омельчук

Прокрутити вгору