Кропивня попрощалася із загиблим Героєм Петром Горбатюком

Коли ми звернулися до рідної старшої сестри загиблого Героя Петра Горбатюка, Валентини Вікторівни, щоб розповіла про нього, то перше, що вона написала, були такі проникливі болючі слова: «Любий братику, через 10 тяжких місяців пекучого болю ти нарешті повернувся додому. Ми тебе, на превеликий жаль, не бачимо, але ти живеш у наших серцях, світлим спогадом вічно житимеш у нашій пам’яті».


Народився Горбатюк Петро Вікторович 25 травня 1990 року в селі Кропивня тоді ще Володарськ-Волинського району, а тепер це старостинський округ Новоборівської територіальної громади Житомирської області. Він був найменшою дитиною у родині Віри Петрівни та Віктора Івановича Горбатюків. Дуже раділи мама з татом появі п’ятої дитини. Сподівалися онуків від нього дочекатися… Ростили у любові, плекали свого синочка на добро і радість…
Хлопчик ріс кмітливим, завзятим, працьовитим, бо в родині усі були змалечку привчені до праці.
У 1997 році Петрик пішов у перший клас Кропивнянської школи. Успішно її закінчив. У 2008 р. вступив до Житомирського автодорожного технікуму. З дитинства любив техніку, автомобілі, йому подобалося їх ремонтувати, він добре розумівся на цьому.
Після закінчення технікуму Петро Вікторович працював слюсарем у Лемненському руднику Іршанського гірничо-збагачувального комбінату. Пізніше був на роботах, пов’язаних із технікою у Новограді-Волинському, Житомирі, трудився слюсарем 4 розряду на підприємстві ТОВ «Валки-Ільменіт».
Рідні й друзі, колеги, побратими пам’ятають його як доброзичливу, добродушну людину. Це був чоловік, який завжди відповідав за себе і свої вчинки. Він усього досягав у житті сам. «Вступав на навчання і вчився сам, роботу шукав собі сам. Строкову службу не служив, бо був обмежено придатним. Збирався їхати на роботу за кордон, а тут повномасштабна війна…», – з болем розповідає сестра Валентина. Трудився, піклувався про матусю, бо батько помер ще в 2008 році, будував плани на майбутнє. Та їм не судилося здійснитися, бо клятий ворог прийшов на нашу землю, аби нас знищити.
14 квітня 2022 року Петро Горбатюк став солдатом однієї з військових частин Збройних сил України. Спочатку проходив коротке військове навчання в Житомирі, а вже 27 квітня був у Краматорську і брав участь у бойових діях із визволення України від окупантів. Захищаючи рідну землю, зник безвісти 20 травня 2022 року у місті Лиман Донецької області.
«Ми другого червня дізналися, що наш Петро зник безвісти. У жовтні минулого року під час звільнення Лиману була виявлена братська могила з тілами українських солдатів-захисників. Ексгумували 35 тіл. При братові були документи. Нам повідомили про те, що треба здати проби на дослідження ДНК. Мама здала. І ось другого березня нам повідомили, що його ідентифікували», – крізь біль і сльози мовить сестра.
П’ятого березня Герой-захисник Петро Горбатюк востаннє повернувся до батьківської хати, аби знайти свій останній спочинок у рідній землі.


До хати зібралося багато людей: родичів, земляків, військових, жителів громади. Три священники ПЦУ: о. Анатолій, настоятель Кропивнянського храму Покрови Пресвятої Богородиці, о. Віктор, настоятель Рижанського храму Різдва Пресвятої Богородиці, та о. Андрій, настоятель Небізького храму святого Івана Богослова, звершили чин поховання. Спочатку відспівували загиблого Героя-захисника біля будинку, а потім була заупокійна служба в місцевій церкві.
Священники наголошували: люди мають бути свідомими того, що якщо ми не хочемо платити таку страшну данину війні, то треба в першу чергу не підігрувати ворогам ні прихильністю до російської мови, ні московської церкви, ні культури, а треба бути в усьому українцями – і думками, і переконаннями, і діями.
Зі словами співчуття родині та болем у серці з приводу прощання з молодим жителем села, Героєм-захисником виступив староста Кропивнянського округу Микола Кузьменко.
Поховали загиблого на полі бою Героя Петра Вікторовича Горбатюка з усіма військовими і громадянськими почестями на місцевому кладовищі.
Слава Героям!
Герої не вмирають!
Підготувала
Світлана Федоренко

Прокрутити вгору