Критичному мисленню та медіаграмотності необхідно навчатися всім

Щоденне життя в умовах тяжкого воєнного гібридного протистояння категорично нас переконує, що навички критичного мислення просто життєво необхідні, аби не піддаватися впливу дезінформації та ворожої пропаганди.

Для того, аби Україна перемогла і вижила, і щоб у кожного україн-ця/ки був шанс на гідне життя, ми маємо вміти критично мислити. А це означає, що треба завжди ставити запитання, а не приймати отриману інформацію на віру.

Медіаграмотність – це необхідне вміння для сучасної особистості. Вона важлива для усіх країн, але особливо необхідна для України, суверенітет якої перебуває зараз під загрозою. Інформація у наш час може бути зброєю. А Україна стала однією з перших мішеней інформаційної війни, яку Росія розв’язала, зокрема, завдяки соцмережам – каналам пропаганди, що можуть поширювати нісенітницю. І за інформаційною війною, яка вбиває здатність людей критично мислити, прийшла справжня збройна війна, що має на меті фізичне знищення народу України й самої держави.

Медіаграмотність – це комплекс знань, навичок і вмінь, що дозволяють розуміти, аналізувати та критично оцінювати медіа та їхні сюжети і статті, тримати оборону проти дезінформації і пропаганди.

Медіаграмотність і критичне мислення допоможуть користуватися медіа відповідально, зважаючи на свою безпеку й захищеність цифрових пристроїв. Навички і звичка перевіряти інформацію допоможе з легкістю відрізняти факти від суджень, припущень, вловлювати відповідність аргументів логічним і психологічним правилам.

Уміння вирізняти якісні джерела інформації, оцінювати інформацію швидко, виявляти маніпуляції та пропаганду допоможуть користуватися лише достовірними джерелами інформації.

Важливо також розуміти, що на одну ситуацію може бути багато різних поглядів. Це нормально, і ніяка публічна думка не може стати на заваді самовираженню. Життя без стереотипів і упереджень допоможе оцінювати інформацію швидко, виявляти маніпуляції та пропаганду.

Критичне мислення – це емоційний щит від шкідливого контенту, засіб захистити свій приватний інформаційний простір.

Знання з медіаграмотності допоможуть використовувати медіа не просто для розваг, а для самовираження і творчості, для висловлення власних думок, ефективного спілкування з оточуючими через медіа, розвиватися і пробувати себе в різних ролях. Можна успішно створювати власний медіаконтент – вести сторінки в соцмережах, завести власний блог, писати тексти, робити змістовні фото тощо.

І навчатися медіаграмотності треба впродовж життя. Де ж можна черпати ці знання?

Є багато медіаресурсів, які дозволяють підвищити рівень медіаграмотності кожному. Дуже багато корисного можна знайти на ресурсах: VoxUkraine/Антологія брехні від VoxChek, StopFake, По той бік новин, БезБрехні, Детектор медіа, Інститут масової інформації, Інтерньюз-Україна та інші.

Запрошуємо уважно читати статті в газеті «Прапор» у рубриці «Медіаграмотність» та «Освіта впродовж життя», а також рекомендуємо медіаресурси, які належать до «Білого списку». Вони набрали найбільше балів за результатами оцінки дотримання професійних (журналістських) стандартів, та мали найнижчі показники маніпуляцій, немаркованої реклами, фейків станом на вересень 2021 року. Це Суспільне, Ліга, Громадське, Бабель, Дзеркало тижня, Радіо Свобода, НВ, Укрінформ, Українська правда, Еспресо.

Закликаємо наших читачів постійно працювати над підвищенням рівня медіаграмотності – це необхідна навичка у сучасному житті.

Публікація підготовлена в рамках проєкту «Разом Краще» ГО «Інститут Креативних Інновацій» та Асоціації професійних журналістів та рекламістів Житомирщини в рамках програми Чорноморського фонду регіонального співробітництва за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю автора та ГО і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Підготувала Надія Панченко

Прокрутити вгору