Микола Ходаківський: «Найперша поміч у складні часи – праця і творчість»

Завжди усміхнений, доброзичливий, активний, небайдужий, працьовитий – такими словами можна охарактеризувати жителя Іршанська Миколу Тодосійовича Ходаківського. Із раннього дитинства він – невтомний трудівник і творча людина.
На сьогодні у його творчому доробку десятки й десятки років співпраці з газетою «Прапор». Його замітки про рукодільниць, багатодітні родини, про ветеранів праці Іршанського гірничо-збагачувального комбінату, про освітян, медиків та інших героїв оповідей залишили пам’ять про цих людей та їхні добрі справи на багато років. Микола Тодосійович є членом Національної спілки журналістів України. А ще невтомний літописець рідного краю створив і видав уже п’ять книг про своїх земляків, вишивальниць та різних майстрів, про історію церков, навчальних закладів, історію власної родини. Зовсім скоро вийде у світ його нова, вже шоста книга.
Усе своє життя, незважаючи на інвалідність, яку має ще з дитинства, обпаленого війною, Микола Тодосійович невтомно трудився. Він часто любить згадувати, як його батьки працювали і навчали цьому дітей. І нині, маючи поважний вік, не любить сидіти без діла, а весь час займається корисними справами, щось створює.
Коли ще здоров’я дозволяло, то чоловік мав город на дачі, там вирощував усю городину, обійстя потопало в різноманітних квітах. Особливою його любов’ю користувалися гладіолуси, чорнобривці, майори. Усе було доглянуте, вчасно полите.


Проте роки беруть своє. Здоров’я погіршилося. Та він однак знаходить собі заняття до душі. Пан Микола уміє гарно куховарити. Усі страви смачні та поживні. Хоч багато років живе вдівцем, проте квартира сяє чистотою і порядком. Усі вишивки покійної дружини на видному місці. Це і пам’ять, і цінність, бо виготовлена руками дорогої людини.
Та й сам залюбки постійно щось майструє. Ще з ранніх років виявив хист до малювання. Займався і випалюванням, і різьбленням по дереву, багато робіт має з різьблення по каменю. Виготовляє вироби з дерева, металу, природних матеріалів, впорядковує доріжки біля багатоповерхового будинку, де мешкає, робить клумби і садить там квіти та доглядає їх, прикрашає територію різними виробами – грибочками чи фігурками птахів і тварин. Він багато створив робіт і подарував їх музеям, зокрема Хорошівському народному музею історії, Новоборівському краєзнавчому музею, нашій редакції. А ще є підбірка робіт, що буде використана в майбутньому для створення музею історії Іршанська.


Микола Тодосійович любить освоювати нові техніки. Нещодавно створив сувеніри із мушель та невеличкі картини із морських камінчиків та мушель. Це викликає подив: як можна «оживити» каміння і створити із нього картини, наприклад, «Поцілунок» та «Повітряні кульки».
Одне з останніх його захоплень – алмазна викладка картин. Він уже створив кілька ікон. Образ Покрови Пресвятої Богородиці подарував місцевому храму. Є ще інші картини, які милують око.
А ще пан Микола – щедра людина. Він подарував свою гармошку в Іршанську школу естетичного виховання. Має дружні стосунки із дитячим Центром естетичного виховання. Цікавиться роботою гуртків, співпрацює з колективом та дітками. І до Дня Святого Миколая дарує гостинці вихованцям із багатодітних родин.
Запитуємо у пана Миколи, що дає йому сили й наснагу для оптимізму, попри труднощі і воєнний час.

  • Я завжди чимось зайнятий. Працюю, щось створюю, щось придумую, пишу. Це допомагає не падати у відчай і дає усвідомлення, що ти робиш щось корисне для людей, – відповідає цей мудрий чоловік.
    12 грудня Микола Тодосійович зустрічатиме своє 85-річчя. Ми усім колективом редакції його щиро вітаємо, дякуємо за співпрацю. Зичимо ще багато років активної творчості на радість людям під мирним небом України.
    Надія Панченко

    На фото-портрет Миколи Ходаківського –
    робота художника Павла Гусєва;
    картини, створені Миколою Ходаківським
Прокрутити вгору