На фестивалі «У родинному колі єднаймо серця» зібрали близько 28 тисяч на ЗСУ

Редакція газети «Прапор» організувала корисний захід

Цей захід був ініційований колективом редакції газети «Прапор» у рамках проєкту «Краще знайомство на користь усім» від Української Асоціації Медіа Бізнесу за фінансування Європейського Союзу. Він мав на меті залучити переселенців, що проживають у Хорошівській громаді, до активностей, що тут відбуваються. А також аби вони разом із місцевими жителями долучилися до важливої справи, здобули нові знайомства, зав’язали дружні стосунки. Усе для того, аби вимушені переселенці почувалися тут затишно попри великі проблеми, які нам разом доводиться переживати. Фестиваль «У родинному колі єднаймо серця» якнайкраще цьому сприяв.

Ведуча заходу Ірина Слобожан закликала усіх пам’ятати про загиблих захисників, а також бути вдячними і допомагати нашим воїнам. Бо саме завдяки їхньому щоденному подвигу ми можемо працювати, вчитися, влаштовувати івенти.


У заході взяли участь загалом понад 200 людей, серед них більш як 25 – переселенці. Були накриті столи різними автентичними стравами, які характерні для тих регіонів України, де мешкали ВПО. А також місцеві жителі представили свої улюблені наїдки, святкові й щоденні. Відбувався такий обмін. Кожна команда «захищала» свій стіл. Розповідали про те, що приготували, виконували художні номери.


Усі, хто завітав на фестиваль, мали змогу скуштувати різноманітні страви: від запашної рибної юшки до вареників з усякими начинками, млинців, ковбас, фаршированої щуки, вінегрету, різних тортів, пиріжків та солодощів.


Безпосередніми учасниками заходу були: Поромівський сільський будинок культури, Топорищенський старостинський округ, який представляв страви, приготовлені переселенцями. Гурт «Свічадо» Хорошівського будинку культури, Лідія Панченко – працівниця Хорошівського будинку культури – відома у громаді господиня-смачиха. Хорошівська молодіжна рада, Топорищенський сільський будинок культури та Галинівський сільський клуб. Сколобівський старостинський округ разом із сільським клубом, Рижанський старостинський округ і клуб спільно з переселенцями, Депутатська група «Рівні можливості» Хорошівської селищної ради, Зубринський сільський будинок культури та Ставківський сільський клуб.

Окрім того, що переселенці представлені в командах, то серед них були й ті, що виявили бажання особисто накрити стіл. Це Тетяна Петрук (Хорошів), Дар’я Золотарьова з родиною (с. Дворище), подруги-переселенки Юлія Солоха та Анастасія Хлєбосолова (Хорошів). Вони прекрасно справилися із цим непростим завданням.


На свято завітали жителі селища та усієї громади, учні місцевих ліцеїв і педагоги, працівники селищної ради, інших установ та організацій, пенсіонери.
Для дітей була облаштована окрема локація, де вони могли помалювати. Займалася з ними працівниця Хорошівського центру дитячої та юнацької творчості Леся Дадикіна. Дітки малювали ангелочків – обереги для воїнів-захисників.

Окрім того, що кожен і кожна могли обрати собі смаколики до душі за донати на ЗСУ, то ще й мали нагоду насолодитися прекрасним виконання українських пісень від гурту «Свічадо», солісток Олени Матвієнко, Ірини Слобожан, Петрунелі Горбачевської. Гарним виконанням також порадували самодіяльні артисти від Топорищенського СБК.


Можна було багато цікавого дізнатися з розповідей про українські страви.
Переселенка Юлія Солоха навіть підготувала цілий плакат із фотографіями про відпочинок та риболовлю на березі річки у рідній Горностаївці на Херсонщині й про те, як родиною з друзями частувалися рибною юшкою. Тому й щедро пригощала вона всіх на цьому фестивалі пахучою гарячою стравою, яка апетитно парувала в казані.
Привабливими локаціями були столики з крафтовим вином родини Маліновських із Андрушівки, яке нині вже експортується за кордон. А також був столик, де Марина Шевчук із Давидівки представляла багато різних сирів власного виробництва. І вино, й сири усі дорослі із задоволенням дегустували та купували. А кошти йшли на збори для ЗСУ.

На фестиваль завітали керівники Хорошівської ради. Селищний голова Володимир Столярчук привітав усіх присутніх, висловив удячність нашим захисникам, побажав Перемоги, миру, згуртованості у спільній боротьбі з ворогом. А також він подякував колективу редакції газети «Прапор» за активну участь у житті громади, за цікаву ініціативу та її успішне втілення.
Про доброзичливу та позитивну атмосферу заходу свідчить те, що в моменти звучання веселої музики частина присутніх пускалася в танок. Багато гостей, учасників та учасниць дякували організаторам, що отримали можливість відпочити душею, поспілкуватися і долучитися до спільної важливої справи.


А ще на заході працювала професійна фотографка Анна Желізко, яка робила знімки охочих на фоні влаштованої колективом газети «Прапор» тематичної фотозони, та й просто фіксувала цікаві моменти дійства.

Редакторка Галина Мінялук розповідає: «Упродовж заходу ми всі разом зібрали майже 28 тисяч гривень. Зразу ж у присутності людей передали ці кошти представниці команди Волонтерський рух Хорошева Анні Желізко. Ми впевнені, що гроші будуть витрачені за призначенням, а пізніше повідомимо на своїх ресурсах, на що саме вони пішли.


Як на мене, сьогоднішній захід пройшов досить вдало. Ми чули багато слів вдячності. Це радує і надихає. А ще дуже цінним є те, що всі, до кого б ми не зверталися за допомогою, підтримкою, порадою, – відгукнулися і підтримали нас у цій справі. Повне сприяння ми мали від селищної ради. Конкретну допомогу – від відділів соціального захисту та культури. Керівництво і колектив Хорошівського будинку культури надали приміщення, техніку, практичну допомогу – створили всі умови для проведення заходу. Волонтерський рух Хорошева підтримав ідеями та різними «родзинками». Важливою була допомога Молодіжної ради Хорошева та депутатської групи «Рівні можливості» й особисто Валентини Онофріюк. Відгукнулися і взяли участь старости: Микола Лисюк (Сколобівський округ), Наталія Гузь (Топорищенський округ), підтримали також старости Лариса Войтюк (Поромівський округ), Валерій Паляниця (Дворищенський округ), Михайло Кухтицький (Рижанський округ), Леонід Маркевич (Зубринський округ). Ми сердечно вдячні ведучій Ірині Слобожан, солісткам Олені Матвієнко та Петрунелі Горбачевській, а також вокальному гурту «Свічадо». Без співучасті та активностей цих людей у нас нічого б не вийшло. Щиро всім дякуємо і закликаємо до подальшої співпраці в проєктах на згуртування та розвиток громади».


Підготував Артем Поліщук
Фото та відео Анна Желізко та редакція газети “Прапор”
більше фото на нашій сторінці у фейсбук https://www.facebook.com/groups/1438165276253946/permalink/24534083539568793/

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключно відповідальністю ТОВ «ІЦ РГ «Прапор»» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу


Прокрутити вгору