Наш земляк, сценарист Симор Гласенко здобув премію на Українському кінофестивалі «Птах» у Великій Британії

Гарна новина щодо нового українського кінофільму та нашого земляка, письменника і сценариста Симора Гласенка (Олександра Процюка), який є автором сценарію нового фільму «БожеВільні».
Ось що ми «назбирали» про це у соцмережах авторів, акторів та зі сторінки фільму #БожеВільні у Фейсбуці.

30 березня в рамках українського кінофестивалю «ПТАХ» (ПТАХ – Український Кінофестиваль у Великій Британії), фільм режисера Дениса Тарасова взяв чергові п’ять премій:
– стрічку «БожеВільні» визнано «Найкращим повнометражним художнім фільмом (не про війну)»;
– режисер Денис Тарасов отримав звання «Кращий режисер повнометражного ігрового фільму»;
– сценаристи Симор Гласенко і Ксенія Заставська отримали нагороду за «Кращий сценарій повнометражного ігрового фільму»;
– Ірма Вітовська та Костянтин Темляк визнані «Кращою актрисою» та «Кращим актором повнометражного ігрового фільму» відповідно.
Історія фільму «БожеВільні» заснована на спогадах реальних борців за демократію – радянських дисидентів, які зіткнулися з безжальністю тоталітарної радянської системи.
Події стрічки розгортаються у 70-х роках навколо головного героя – Андрія Довженка. За небажання зректись своїх переконань він потрапляє у справжнє пекло каральної психіатрії. Перед ним постає непростий вибір – співпрацювати з КДБ і повернутися до сім’ї чи розкрити правду про дисидентів, закатованих у психлікарнях.
Побачити стрічку в українських кінотеатрах можна буде вже в цьому році.

Симор Гласенко відповів на кілька запитань наших журналістів. До уваги читачів його коментарі:
1. Сценарій фільму створювався на основі свідчень жертв радянської каральної психіатрії, викладених у їхніх біографіях, у працях закордонних лікарів-психіатрів, які займалися і досліджували цю тему, а також на основі інших подібних літературних джерел та документів.
2. Як такого співавторства не було. Перший автор був автором ідеї фільму, а я той, хто створив із неї історію і написав сценарій.
3. Найбільше запам’яталося, напевно, те, як сценарій уперше показали Семену Глузману – українському психіатру, дисиденту і політв’язню радянських таборів, де він провів більше десяти років. Я дуже хвилювався, очікуючи на його відгук. Та зрештою він пролунав і був схвальним. Для мене це було дуже важливо – отримати схвалення своєї роботи від безпосереднього свідка подій, описаних у моєму сценарії.
4. За моїм авторством та співавторством у світ вийшло три серіали: «Схованки», «Пікнік» і «Кава з кардамоном» та один повний художній метр «Батько». Прем’єра «БожеВільних» запланована на 17 жовтня 2024 року.
5. Із початком повномасштабного вторгнення я не припиняв працювати. Роботи стало більше, тому що і Європа, і Сполучені Штати сформували великий запит на українську культуру – вони захотіли більше і детальніше дізнатися про нас. Тож цим я і продовжую займатися – розповідаю світові про Україну шляхом своїх художніх історій.

Підготувала Галина Мінялук

Прокрутити вгору