Наша місія – попередження і протидія насильству

Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги працює за підтримки #UNFPA, Фонду народонаселення ООН в Україні у координації з Офісом віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Міністерства соціальної політики України, у партнерстві з місцевими органами влади та ГО «Інноваційні соціальні рішення». У Хорошівській громаді ця мобільна бригада працює понад рік.

За період із серпня 2022 року до листопада 2023 року команда з двох людей виконала величезний обсяг роботи з інформування населення, попередження та протидії проявам домашнього і гендерно зумовленого насильства. Прояви цього негативного явища дуже вкорінилися в життя, і частина суспільства вважає їх нормою. Насильство в родинах надзвичайно шкідливо впливає на життя і здоров’я людей, на долі дітей, які стають його свідками. Тому робота з попередження насильства та протидії йому потребує постійної наполегливої діяльності. І це праця на багато років.

Планові виїзди та проведені заходи
Мобільна бригада постійно здійснює планові виїзди в населені пункти громади. Під час них фахівчині інформують жителів громади, представників влади щодо можливих форм, проявів і наслідків домашнього та гендерно зумовленого насильства, надають інформаційні, контактні, рекламні матеріали про служби підтримки, які діють на території Хорошівської громади, і контакти, куди можуть звернутися за допомогою постраждалі від домашнього та гендерно зумовленого насильства.
Працівники мобільної бригади розробили та постійно проводять різні заходи із запобігання та протидії насильству. Вони передовсім направлені на формування в суспільстві нетерпимого ставлення до насильницьких моделей поведінки, небайдужості до постраждалих осіб, усвідомлення насильства як порушення прав людини.
Зокрема, у всіх 13-ти старостинських округах Хорошівської громади проведено тренінги для мешканців «Протидія та запобігання проявам домашнього насильства та гендерно зумовленого насильства».
Розроблено і проведено низку тематичних тренінгів «Знаю! Вмію! Можу!» для депутатів селищної ради, для молоді Хорошева, а також для родин, які виховують дітей з інвалідністю.
Організовано й проведено багато заходів у закладах освіти громади: у Рижанському ліцеї відбувся круглий стіл із працівниками закладу щодо виявлення та протидії домашньому насильству в учнівському та педагогічному колективах.
У рамках акції «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства» мобільна бригада спільно із службою у справах дітей, управлінням соціального захисту, відділом здоров’я, молоді та спорту Хорошівської селищної ради, Хорошівським відділенням поліції та муніципальною консультанткою з питань розбудови системи попередження та протидії гендерно-зумовленому насильству провела активності для жителів селища, педагогів та учнів у Хорошеві, а також у Грушківській гімназії, Рижанському та Топорищенському ліцеях.
Окрім цього, у Топорищенському ліцеї провели тренінг для батьків учнів закладу «Гендерно зумовлене насильство – як розпізнати й уникнути».
До Міжнародного дня захисту дітей організували тематичну гру-локацію «Не проявляй безсилля, ти – сильніше насилля» для дітей Хорошівської громади.
Низку заходів проведено спеціалістами бригади й у медичних закладах.
У Топорищенській амбулаторії відбулася робоча зустріч із сімейним лікарем Ігорем Зубрицьким «Міжвідомча взаємодія та координація зусиль із протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі». У Хорошівській лікарні проведено круглий стіл із завідуючими відділень «Координація діяльності суб’єктів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі».
Загалом мобільна бригада за звітний період провела 73 заходи та взяла участь у них.

Взаємодіємо з владними структурами та громадськими організаціями
Мобільна бригада постійно тісно співпрацює з Хорошівською селищною радою. Працівники бригади є активними учасниками координаційної ради з питань протидії і запобігання проявам гендерно зумовленого та домашнього насильства.
Керівниця бригади Тетяна Костриця виступила на пленарному засіданні ради та на засіданні виконавчого комітету Хорошівської селищної ради з теми «Взаємодія та співпраця мобільної бригади соціально-психологічної допомоги з органами виконавчої влади щодо протидії та запобігання проявам гендерно зумовленого насильства в Хорошівській ТГ».
У процесі підготовки та організації заходів у старостинських округах було сприяння від керівництва громади, тісна співпраця і взаємодія зі старостами, з керівниками освітніх та медичних закладів.
Проведено заняття кількох груп самодопомоги «Самодопомога в стресових ситуаціях» для жінок: спеціалісток бюро правової допомоги, для фахівчинь управління соціального захисту населення, а також працівниць центральної бібліотеки.
Мобільна бригада зустрілася з представниками Міжнародного благодійного фонду «Місія в Україну» та спільно з ними провела профілактичну бесіду «Репродуктивне здоров’я жінки та прояви домашнього насильства» з вагітними жінками.
Керівниця мобільної бригади Тетяна Костриця спільно з іншими представниками громади взяла участь в обласній конференції «Впровадження механізму перенаправлення у сфері реагування на гендерно зумовлене насильство в Житомирській області», яку організувала ГО «Жіночий інформаційно-консультативний центр» спільно з Міжнародним медичним корпусом, USAID, та ВГО «Жіночий консорціум України». Вона взяла участь у панельній дискусії з представлення досвіду роботи.

Екстрені виклики
Якщо бригада отримує повідомлення про потребу в терміновій допомозі, то здійснює позапланові виїзди для кризового та екстреного втручання.
У такому випадку надається соціально-психологічна допомога постраждалій особі. Оцінюється ситуація. Виходячи з неї, спеціалісти розробляють подальшу системну роботу з надання допомоги відповідно до індивідуальних потреб. Спільно з постраждалою особою розробляється план заходів щодо її безпеки.
Здійснюється індивідуальне консультування постраждалих осіб, в тому числі й у телефонному режимі. Проводяться заходи із їхньої соціальної реабілітації.
Робота дуже складна і багатогранна. Але успішні історії є, і саме вони надихають спеціалістів працювати ще більш наполегливо й освоювати нові методи і форми роботи.

Постійне навчання задля кращих результатів
Команда мобільної бригади безперервно навчається. Її працівники пройшли тренінг «Перша домедична допомога в умовах війни».
Тетяна Костриця – керівниця мобільної бригади та психологиня – підвищила свою кваліфікацію та фаховий рівень на шести тренінгах різної тематики у 2022 році та на 9-ти тренінгах у 2023 році.
Соціальна працівниця мобільної бригади Олена Якубенко пройшла навчання на одному тренінгу в 2022 році і на чотирьох тренінгах у 2023 році.
Про роботу мобільної бригади є багато матеріалів у місцевій газеті «Прапор», постійно вона висвітлюється на сторінці у мережі «Фейсбук», а також про виклики, завдання та напрямки роботи мобільної бригади в Хорошеві Житомирське телебачення відзняло відеоматеріал.

Загалом за вказаний період надано допомогу у вигляді консультацій, профілактичних бесід, інформаційної підтримки, психологічної допомоги тощо 3465 особам, серед яких 2404 – жінки. Від загального числа 456 – постраждалі від домашнього насильства, з якими проведені системні заходи щодо подолання кризової ситуації.

Світлана Федоренко
Фото надані мобільною бригадою
Текст публікується як партнерський матеріал

Прокрутити вгору