Насильство в сім’ї – це приватна чи суспільна проблема?

Згідно із заходами проєкту «Щасливий той, хто щасливий в себе вдома», у Грушківському старостинському окрузі Хорошівської громади для батьків учнів місцевої школи відбулося заняття з елементами тренінгу «Насильство в сім’ї – це приватна чи суспільна проблема?».
На занятті учасники й учасниці спробували розібратися, до якої сфери життя можна віднести насильство в сім’ї? До приватної чи суспільної?


Так, насильство в сім’ї має історичне коріння, яке основане на традиціях і звичаях, що панували упродовж віків. Існування традиційних стереотипів: «б’є – значить любить», «сама винна», «не слід виносити сміття з хати» – негативно і досі впливають на людей, які зазнають насильства в сім’ї, а через відчуття сорому або страху осуду вони не звертаються за допомогою.
Учасники заняття прийшли до висновку, що звільнення від стереотипів – перший крок до покращення стосунків у родині.
Від домашнього насильства страждають і ті, хто є свідками цього ганебного явища. Це все впливає на психічний стан і дорослих, і особливо дітей.
Такі люди можуть бути пригнічені, невпевнені в собі, мати низьку працездатність, а в дітей знижується успішність у навчанні, у них погіршується здоров’я.
На занятті також батьки ознайомилися з тим, які існують форми, види і прояви насильства.
Захід проведено у межах співпраці UNFPA та ГО «Інноваційні соціальні рішення» за підтримки уряду Канади.
Валентина Онофріюк

Прокрутити вгору