Навчали переселенців та жителів громади
формувати навички життєстійкості

У вівторок, 28 листопада, практична психологиня Ольга Котюк провела для ВПО Хорошівської громади та жителів Хорошева тренінг із формування навичок життєстійкості «Міст над прірвою» (за багатомірною моделлю BASIC PH).


Автором багатомірної моделі стресодолання, або внутрішньої сталості, «Міст над прірвою» є Мулі Лаад – ізраїльський психолог, спеціаліст у галузі психотравми. Він встановив, що у кожної людини є своя власна унікальна комбінація ресурсів боротьби з несприятливими обставинами. Його модель ґрунтується на визнанні здатності особистості протистояти катастрофам, зберігати своє психічне здоров’я у будь-яких екстремальних ситуаціях.


У занятті взяли участь понад двадцять учасників та учасниць.
Метою тренінгу було активізувати особистісні можливості та внутрішні ресурси кожної людини для вироблення стресостійкості у складних умовах воєнного часу.
У період таких випробувань, які нині переживає Україна та її громадяни, кожна людина переживає стресові ситуації, які важко спрогнозувати: насильство, несправедливість, втрати, руйнування життєвих планів тощо.


Психологиня Ольга Котюк побудувала свій тренінг згідно із цією моделлю, за якою основу індивідуального стилю поведінки під час перебування у несприятливих обставинах можна систематизувати у шість основних параметрів, які й позначаються окремими літерами:
Belief (віра): філософія життя, вірування та моральні цінності. Affect (афект): почуття, емоції. Social (соціум): приналежність, родина, друзі. Imagination (уява): творчість, гра уяви, інтуїція. Cognition (когніція): знання, логіка, реальність, думки. Physiology (фізіологія): фізична, чуттєва модальність та діяльність.


Тренерка дуже доступно і просто розповіла учасникам та учасницям тренінгу про всі складові згаданої моделі, наводила приклади із життя.
Ольга Володимирівна наголосила, що стресові ситуації завжди є викликом для кожної людини. Якщо стрес дуже сильний або тривалий, то ресурси вичерпуються. Якщо в умовах кризи людина використовує лише одну стратегію, то не завжди досягає бажаного результату. Тут необхідно використовувати максимальну кількість можливостей і ресурсів.

Переселенка Тетяна Петрук, психологиня за освітою, дала високу оцінку тренінгу: «Було дуже цікаво. Техніка цінна. Я спостерігала, як учасники й учасниці зацікавлено працювали упродовж заходу. Дуже вдячна за можливість відвідати таке заняття й збагатитися корисними знаннями».
У підсумку після виконання низки практичних завдань усі змогли висловитися і почути думки інших слухачів. Переважна більшість учасників дійшли висновку, що можливості й ресурс для подолання стресогенних ситуацій є у всіх. А знання, отримані на тренінгу про складові моделі BASIC Ph, можуть бути певним рятівним колом для кожного у теперішні складні часи. Вони допоможуть віднайти ресурси у протистоянні стресам із метою збереження та відновлення психічного і фізичного здоров’я в екстремальних обставинах.


Артем Поліщук
Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключно відповідальністю ТОВ «ІЦ РГ «Прапор»» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу

Прокрутити вгору