Неля Багінська: «Попри все працюємо, надаємо необхідну допомогу тим, хто її потребує»

У третю неділю червня, за багаторічною традицією, в Україні відзначають День медичного працівника. Свято тих, хто, не жаліючи власних зусиль і часу, приймає на себе важкий тягар людського болю і страждань, оберігає найцінніше, що є у людини, – її життя. Адже здоров’я нації є базовою умовою нормального розвитку країни.

Медична галузь – одна з небагатьох, яка повинна працювати попри війну чи інші кризові явища. Лікувальні заклади громади з перших днів кривавої війни, розв’язаної росією проти України, працювали й продовжують працювати у посиленому режимі. Роботи вистачає. Саме воїни в білих халатах успішно справляються з усіма викликами й рятують людські життя.

У переддень професійного свята про основні проблеми, які нині стоять перед медичною установою, ми поспілкувалися з головною лікаркою КНП «Хорошівська лікарня» Хорошівської селищної ради Нелею Багінською.

– На сьогодні наш заклад продовжує своє стале функціонування на території громади. Надає усі необхідні послуги з медичного забезпечення населення Хорошівської, Іршанської, Новоборівської, Барашівської громад. Активно включилися до надання допомоги для внутрішньо переміщених осіб. Щодня перед медичною галуззю постають нові виклики й проблеми. Ми сьогодні готувалися й працювали у зовсім іншій системі – системі надання медичних послуг у співпраці з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Уклали Договір із НСЗУ на 2022 рік, який передбачав, що наш заклад надаватиме стаціонарну допомогу дорослим і дітям із хірургічними операціями, без хірургічних операцій, пакети на паліативну медицину, амбулаторну допомогу. Був також наданий пакет на лікування хворих на коронавірусну хворобу. На даний час усі ці умови договору виконуються, співпраця із службою здоров’я продовжується, але, на жаль, така страшна й катастрофічна подія, яка спіткала нас 24 лютого, внесла свої корективи у роботу нашої лікарні. У той трагічний ранок природньо, як і у всіх людей, у медичних працівників, які працювали у зміні, виникла паніка, занепокоєння. Проте під умілим керівництвом заввідділень й адміністрації робота була налагоджена щодо забезпечення життя наших пацієнтів, які перебували у лікарні, а також надання медичної допомоги тим людям, які у разі потреби могли поступати в лікарню. Прийняли рішення: з усіх відділень, що функціонують у лікарні, створити одне. Із п’ятого поверху на перший перевели палату інтенсивної терапії. Персонал також звели разом. За день-другий початку війни у підвальному приміщенні лікарні, яке було визначено як бомбосховище, обладнали чотири великі приміщення під палати, оновили систему електроживлення, створили запаси медикаментів, продуктів харчування, води, підготували ліжка, постіль, необхідне медичне обладнання. На жаль, під час війни у нас були моменти евакуації хворих до бомбосховища.

Дякую колективу, який вистояв, прийняв усі виклики: неочікувані, катастрофічні, трагічні, але всі працювали злагоджено й відповідально. Ніхто не полишив роботу без поважних причин, усі залишалися на місці. Приходили навіть у вихідні дні, щоб підтримати один одного та тих людей, які перебували на лікуванні у закладі. Я вважаю, що це велика заслуга колективу, який працює багато років, як один організм, що в такій кризовій ситуації зміг вистояти й надалі якісно надавати медичні послуги. Життя продовжується, тому почали відновлювати роботу відділень, адже від населення був попит на лікування. Провели роботи зі світломаскування приміщень, щоб у вечірній час п’ятиповерхова будівля була затемнена. Нині у лікарні функціонує: приймальне, дитяче, терапевтичне відділення з неврологічними й гінекологічними ліжками; хірургічне, інфекційне, відділення анестезіології й реанімації. На даний час лікарня працює згідно з укладеним Договором із Національною службою здоров’я, виконує усі умови документа і в подальшому планує продовжувати роботу. На цей рік ми складали багато планів щодо оновлення матеріально-технічної бази, проведення ремонтних робіт, оснащення лікарні, але війна дещо призупинила цей процес. Ми намагаємося не тільки стало працювати, а й розвиватися. Сьогодні ремонтуємо покрівлю стаціонарного відділення, бо у цьому є нагальна потреба. Запланували капітальний ремонт харчоблоку лікарні. До повномасштабної війни виготовили проєкт на капітальний ремонт відділення, що надає допомогу хворим на коронавірусну хворобу, який будемо намагатися втілити в життя. На вимогу виконання Договору із НСЗУ провели тендер на закупівлю біохімічного аналізатора крові, що в подальшому дасть можливість нашим хворим зробити більш сучасну лабораторну діагностику й відповідно встановити точний діагноз.

У переддень свята хочеться створити позитивний настрій нашим працівникам. Щиро дякую лікарям, які у важкі й складні для медицини часи, які тривають уже останні три-чотири роки, відмінно виконують свої професійні обов’язки, якісно надають медичну допомогу хворим, успішно освоїли електронну систему охорони здоров’я й активно з нею працюють. Дякую медичним сестрам, санітаркам, обслуговуючому персоналу, які працюють, як один організм, – злагоджено й успішно. Я бачу перспективу не тільки в сталій роботі, а й у розвитку нашої лікарні. Слова подяки висловлюю Хорошівському селищному голові Володимиру Столярчуку й селищній раді за належну підтримку у ці важкі часи.

Відзначу, що невелика лікарня – вкрай необхідна установа на території громади. Як показала війна, Брусилівська лікарня, про доцільність функціонування якої було багато питань, у перші дні війни прийняла усіх поранених із Київської області (Макарівський район), зробила значний внесок у порятунок багатьох життів. У цей складний час і ми, і влада, й усі інші мають працювати злагоджено  для того, щоб медична установа функціонувала й надавала необхідну допомогу.

Висловлюю вдячність Президенту України, Кабінету Міністрів, Національній службі здоров’я за те, що у ці складні часи проходять своєчасні виплати у повному обсязі, що забезпечило виконання Наказу голови держави про підвищення заробітної плати лікарям до 20 тисяч гривень, а середньому медичному персоналу – 13,5 тисяч гривень. Ми дуже дякуємо й постараємося своєю працею відроджувати й будувати нашу Україну, надавати якісну допомогу громадянам.

Працівники лікарні не стали осторонь біди, що спіткала країну, та активно долучилися до збору коштів Збройним силам України. Ми зібрали понад 30 тисяч гривень й передали волонтерам. Нині активно працює військово-лікарська комісія, яка проводить огляд чоловіків, що підлягають мобілізації.

Навіть у цей складний час у нас в колективі був привід порадіти: нещодавно свої долі поєднали лікарка-невролог Ольга Гавриловська та травматолог Олександр Сижченко. Вітаємо новостворену родину!

Попри все працюємо, надаємо необхідну допомогу тим, хто її потребує, – розповіла Неля Багінська.

Із нагоди свята шлемо низький уклін усім працівникам охорони здоров’я за сумлінну та невтомну працю. Нехай сторицею повертається добро, дароване людям. Нехай у домівках завжди панують щастя і достаток. Зичимо міцного здоров’я, благополуччя і добра! Перемоги й мирного неба усім!

Записала Ірина Сівінська

Прокрутити вгору