Інформаційний супротив. 115

«Читаймо Біблію щоденно,

Вона нас розуму навчає,

Вона відкриє всю Вселенну

Й знання життя подасть безкрає…».

Так писав наш земляк, митрополит Іларіон. Саме він 60 років тому переклав БІБЛІЮ на українську мову. Переклад Біблії на рідну мову (працював від 1936 до 1955) став справою його життя та неперевершеним надбанням українського народу.

Про росіян Ломоносова, Пушкіна, Достоєвського, Толстого та інших Му-Му пересічний дорослий українець добре обізнаний. Бо ми проживали в СРСР, їх нам пропонували для знання і пізнання. А хто такі українці: митрополит Іларіон (світське ім’я Іван Іванович Огієнко), Іван Багряний, Микола Хвильовий, Лесь Курбас та інші достойники, нам, українцям, не було дозволено знати й пізнавати.

У Брусилівській громаді 12 червня відбули урочистості, присвячені цій великій події. «На жаль, і сьогодні опісля восьми років війни, у сотнях і тисячах підпорядкованих москві храмах моляться й поминають ворога (не важливо як, навіть якщо це і приховано). Не тільки у містах, а й у маленьких селах України по-московськи навчені та зорієнтовані священники продовжують розповсюджувати брехню про неканонічність молитви українською мовою. Брехливо так само прикриватися, як щитом, старослов’янською, або церковнослов’янською і не допускати у богослужіння живою українською мовою. Де логіка – постає питання, бо це не в’яжеться із заповідями Святого Письма. Зрештою, нам потрібно відмосковитися (на цьому постійно зауважував Огієнко), бо москва нас, українців, знищує. Огієнко-Іларіон, переклавши Біблію на українську мову, дав нам можливість не просто її читати, а робити це усвідомлено», –  пишуть земляки митрополита Іларіона.

Іван Огієнко народився 2 січня 1882 р. у селищі Брусилів, помер 29 березня 1972 р. у Вінніпезі – Манітоба, Канада. Він є відомим політичним, громадським і церковним діячем, мовознавцем, лексикографом, істориком церкви, педагогом. Огієнко – перший ректор Кам’янець-Подільського державного українського університету (нині – Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка). Він є ініціатором створення й голова Українського наукового богословського православного товариства в Канаді (1954), ректором заснованого у Вінніпезі Українського народного університету (1948), деканом і лектором богословського факультету колегії Св. Андрія Манітобського університету.

P. S. Відвідайте чудовий музей Іванові Огієнку у селищі Брусилів та віддайте шану цьому Великому Українцю.

Олександр Голяченко

Прокрутити вгору