Новий грантовий проєкт від УАМБ
дає шанси для збереження та розвитку «Прапора»

Колектив редакції газети «Прапор» докладає максимум зусиль, аби подолати труднощі воєнного часу та інші перешкоди й успішно розвивати своє медіа. Один із шляхів – реалізація грантових проєктів.


Новини про те, що в Україні і в нашій Житомирській області зокрема перестають виходити газети, не додають оптимізму. Традиційні друковані ЗМІ багато років служили людям, а тепер через низку об’єктивних причин вимушені зникати з медіаландшафту України. Особливо боляче, що окрім багатьох інших, із 1 січня припинила вихід знана й улюблена багатьма обласна газета «Житомирщина».


Наш часопис «Прапор» нині перебуває теж у дуже скрутному становищі: скоротився тираж через падіння рівня життя населення, здорожчання послуг Укрпошти, а найголовніше – через неякісну та несвоєчасну доставку преси до споживачів.


Звичайно, ми, як і багато інших колективів газетних видань, не стояли впродовж останніх десятиліть на місці. Постійно навчалися, розширяли свою присутність на цифрових платформах, змінювали і покращували взаємодію з аудиторією. Із 2012 року ми створили вже третій сайт газети. Нині діючий сайт «Звісно.news» створений у 2020 році. Створені також сторінки у соціальних мережах: найбільше розвинута із наших платформ – група «Газета ПРАПОР» у мережі «Фейсбук», яка налічує понад 8 тисяч учасників. Маємо сторінку в Інстаграм, канали в Телеграм, на ЮТУБі. Ми постійно в роботі та в пошуках способів виживання.


Треба мати на увазі: коли закривається газета, то зникає не лише друковане видання, а й усі цифрові платформи. Це величезні, ніким не обліковані втрати в інформаційному просторі нашої держави. Ми втрачаємо українські видання, які оприлюднювали достовірну інформацію, створену згідно з журналістськими стандартами. А чим заповниться оцей звільнений простір?! Ворожими телеграм-каналами? Чи ще якимись фейковими платформами?


Отож колектив газети «Прапор» робить усе можливе, щоби його праця та надбання попередніх поколінь журналістів не пропали намарно. Ми усіма силами прагнемо зберегти газету й інші інформаційні майданчики, з нею пов’язані. Свідомі українці добре розуміють, що, окрім справжнього воєнного фронту, є ще важливий інформаційний фронт. Ми є хоч маленькими, для декого невидимими бійцями, що самовіддано воюють за незалежність і силу нашої держави, за духовність народу, за майбутнє дітей.


Упродовж 2023 року ми взяли участь у кількох грантових проєктах всеукраїнських медіаорганізацій. Це нам допомогло успішно завершити рік без боргів.
У жовтні-листопаді 2023 року успішно реалізували грантовий проєкт «Ближче знайомство на користь усім» за підтримки Української Асоціації Медіа Бізнесу. Із грудня 2023 року до січня нового ми реалізуємо ще один грантовий проєкт, який є логічним продовженням попереднього. Це проєкт «Ближче знайомство на користь усім»-2 в рамках виконання проєкту «Ефективні місцеві ЗМІ: цифровий розвиток для залучення громад» за фінансової підтримки Європейського Союзу. Новий проєкт також спрямований на кращу інтеграцію вимушено переміщених осіб у Хорошівську громаду та прийняття місцевими мешканцями нових жителів. На сторінках газети, на сайті і в соцмережах знову розповідатимемо про етапи й результати його реалізації.


Ми продовжуємо працювати на інтеграцію ВПО у Хорошівську громаду, закріплюємо успіхи, отримані за попередній період. Розпланували роботу, розробили програми заходів і вже їх упроваджуємо.
Проєкт передбачає проведення груп самодопомоги, перегляд кінофільмів, екскурсії Хорошівським краєм, співорганізацію та участь у фестивалі колядок, проведення фестивалю страв різних регіонів України за участю переселенців. У редакції створені можливості для ВПО і жителів громади вразливих категорій користування комп’ютерною технікою для навчання та інших потреб: спілкування з родичами, листування електронною поштою, робота в соцмережах за підтримки наших працівників. Запрошуємо до участі усіх переселенців, які мешкають у Хорошівській громаді. Можуть долучатися до нас ВПО з інших громад. Запрошуємо усіх наших «корінних» жителів до участі у заходах, тренінгах та інших івентах у рамках проєкту. Будемо раді корисній співпраці з усіма. Слідкуйте за анонсами в газеті на наших майданчиках у соцмережах.
З повагою – колектив редакції газети «Прапор»
Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключно відповідальністю ТОВ «ІЦ РГ «Прапор»» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу

Прокрутити вгору