Події січня – віхи на шляху до Незалежності України

Відомо, що Акт проголошення Незалежності України був прийнятий Верховною Радою УРСР 24 серпня 1991 року. Проте, історично, були не менш важливі події і раніше та пізніше. Так трапилось, що більшість вікопомних подій трапились саме у січні.

Так, 22 січня 1918 року Центральна Рада нарешті видала Четвертий Універсал, який проголосив Українську народну республіку «самостійною, ні від кого незалежною, вільною суверенною державою українського народу». Так уперше в юридичному документі зафіксовано незалежність і суверенність української держави. Українські автономісти: Михайло Грушевський, Володимир Винниченко, Симон Петлюра – пройшли довгий шлях еволюції своїх поглядів від автономістів у складі нової Росії до незалежників, але згаяли такий цінний час і не розбудували українську армію.
Важливою подією січня став бій під Крутами 29 січня 1918 року, який показав силу українського народу боронити свою незалежну Україну.

Ці події дали змогу українській делегації завершити переговори з країнами Четвертного союзу, а результатом стало підписання Брестського мирного договору 27 січня 1918 року (за старим стилем). Незалежність УНР визнано на міжнародному рівні та чітко окреслено кордони незалежної України. Україна постала в визначених кордонах, і це трапилось уперше в її історії. Саме 22 січня 1919 року в Києві пролунали урочисті слова: «…Однині воєдино зливаються століттям одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народня Республіка (Галичина, Буковина й Угорська Україна) і Наддніпрянська велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народня Республіка».

Саме ці події ввійдуть в історії України як День Соборності України, як Акт Злуки.


Саме 22 січня 2014 року події революції Гідності перейшли у криваву фазу, і загинули перші герої: Сергій Нігоян, Михайло Жизневський, а далі події пішли по наростаючій. Саме 16 січня в новітній історії України відзначають День пам’яті «кіборгів», героїчних захисників Донецького аеропорту. І сьогодні у вихорі російсько-української війни ми відчуваємо відгомін синьо-жовтого січня, в якому реалізовувалась і виборювалась незалежність України.

Ігор Цвіра

Прокрутити вгору