Працівники Коростишівської окружної прокуратури провели нараду щодо впровадження дружніх для дітей міжнародних стандартів правосуддя

При заступнику керівника Коростишівської окружної прокуратури 4 липня у Черняхові відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з виявлення, розкриття, розслідування кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми, у сфері охорони дитинства, а також у яких неповнолітня особа залучена до провадження як потерпіла або є особою, права та інтереси якої порушені чи може бути порушені внаслідок вчинення злочину.

Участь у засіданні взяли прокурор відділу захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Житомирської обласної прокуратури Тетяна Мукомел, начальники відділів освіти і служб у справах дітей Хорошівської, Черняхівської, Пулинської, Новоборівської та Високівської територіальних громад, представники Хорошівського та Черняхівського секторів бюро правничої допомоги, Житомирських районних секторів філії Державної установи «Центр пробації».

Заступник керівника окружної прокуратури Максим Шевчук звернув увагу присутніх на впровадження та виконання учасниками на території піднаглядній окружній прокуратурі пілотного проєкту з впровадження міжнародних стандартів правосуддя, дружнього для дитини. Він проінформував також про стан підліткової злочинності та її динаміку.
Прокурор відділу захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству обласної прокуратури довів до відома учасників засідання позицію Верховного Суду щодо виплати грошової допомоги випускникам навчальних закладів, які мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в розмірі не менше 6-ти прожиткових мінімумів, встановлених законом.
Позитивним досвідом із присутніми у вирішенні вказаного питання поділилися представники відділу освіти та служби у справах дітей Черняхівської селищної ради.
Зокрема, вони проінформували, що в громаді діє програма щодо забезпечення виплати одноразової грошової допомоги дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування. Усім випусникам закладів загальної середньої освіти на території селищної ради виплачені кошти в розмірі 6-ти прожиткових мінімумів.

Учасники міжвідомчої робочої групи узгодили спільний алгоритм дій з метою інформування та забезпечення права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на отримання передбаченої законом виплати, а також можливість отримання безоплатної вторинної правничої допомоги.
Ювенальний прокурор окружної прокуратури Ігор Стужук проінформував присутніх про новий вид покарання (пробаційний нагляд), який з квітня 2024 року передбачений Кримінальним кодексом України та активно застосовується судами під час розгляду кримінальних проваджень. Це дозволяє ефективніше застосовувати соціально виховну роботу і сприяє зміні поведінки у неповнолітніх, які з різних причин вступають у конфлікт із законом.

Коростишівська окружна прокуратура

Прокрутити вгору