Представниці Хорошівської та Іршанської селищних рад взяли участь у презентації економічних профілів громад

У Житомирі 12 квітня відбулася презентація економічних профілів територіальних громад Житомирської області, розроблених за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».
Упродовж декількох місяців експерти Неурядової організації «Сучасний формат» (м. Житомир) аналізували економічні показники 10-ти громад-партнерок проєкту, серед яких Іршанська, Хорошівська, Гришковецька, Ємільчинська, Звягельська, Коростенська, Любарська, Тетерівська, Черняхівська, Чуднівська громади.

За результатами роботи фахівці й фахівчині розробили й опублікували 10 економічних профілів, які стануть у пригоді громадам для подальшого аналізу, залучення інвесторів та презентації своїх конкурентних переваг. Кожен економічний профіль містить добре візуалізовану аналітико-статистичну інформацію, яка подана у вигляді таблиць, графіків та діаграм. Документ характеризує різні аспекти розвитку економіки кожної громади, а також вказує на галузі та сфери діяльності, що потребують додаткової уваги і є пріоритетними з позиції економічного розвитку.
У заході взяли участь представники й представниці громад-партнерок, експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», а також директорка департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОВА Наталія Арендарчук. Вона зазначила, що Житомирська обласна військова адміністрація зацікавлена в тому, щоб досвід 10-ти пілотних громад Житомирської області був поширений і на інші громади, тож усіляко сприятиме цьому.
Від Іршанської громади у презентації взяла участь заступниця селищного голови Галина Ширченко, від Хорошівської громади – головна спеціалістка фінансового відділу селищної ради Ольга Сокирко.

Організаторкою та модераторкою заходу була Жанна Соловйова, виконавча директорка НУО «Сучасний Формат», директорка та експертка проєкту місцевого економічного розвитку (МЕР). Зокрема, вона прокоментувала: «Ми провели підсумкову зустріч, на якій презентували та обговорили економічні профілі громад. НУО «Сучасний Формат» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» впродовж уже більше ніж пів року працювала над розробкою економічних профілів для громад. Це важливий документ, який має бути складовою стратегії розвитку громади. Тепер у громадах є змога в одному документі мати концентровану інформацію про те, що стосується саме економічного розвитку та економічного потенціалу».

Наталія Арендарчук, директорка департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОВА зазначила: «Формування економічних профілів громад – це фактично розуміння громади, на що вона може розраховувати. Готуючи ці профілі, громади аналізували свої можливості в сьогоднішній ситуації та формували на цій основі своє бачення подальшого розвитку. Ці економічні профілі лягатимуть в основу стратегії розвитку громад, враховуючи нові виклики. Цей проєкт також звертає увагу громад на тих точках росту, які надалі можуть вивести цю громаду саме на самодостатність і самозабезпеченість».

Галина Ширченко, заступниця Іршанського селищного голови прокоментувала: «Реформа децентралізації дала багато можливостей для розвитку громад. Війна принесла велике горе в нашу країну і в кожну громаду, але ми не маємо права опустити руки і не думати про майбутнє. Проєкт. «ГОВЕРЛА» дає можливість навчитися, отримати консультації експертів, розробляти планувальні документи, створювати інформацію, яка буде корисна для жителів, гостей громади та потенційних інвесторів. Саме економічний профіль показує можливості громади. Така інформація узагальнена в буклеті, який допомогли розробити експерти спільно з нашими працівниками та буде розміщена на офіційному сайті. На нашому досвіді будуть навчатися інші громади, тому це ще й надзвичайно відповідально.

Ольга Сокирко, головна спеціалістка фінансового відділу Хорошівської селищної ради сказала: «Економічний профіль громади це компактний і зручний документ де зібрані всі основні економічні і соціальні показники громади. Шаблон цього документу, який ще буде передано громаді для користування можна буде редагувати та оновлювати відповідно до потреб. Висловлюю щиру подяку експертам ГО НУО «Сучасний формат» та Жанні Соловйовій за розробку даного профілю.

І ще важливо, що на заході була можливість цікаво і змістовно поспілкуватись із передставниками інших громад-партнерів проєкту».
Підготувала Світлана Федоренко
Фото НУО “Сучасний Формат”

Прокрутити вгору