Представники Хорошівської територіальної громади вчаться запобігати та протидіяти домашньому насильству

Представники Хорошівської та Житомирської територіальних громад 20-21 липня взяли участь у дводенному тренінгу «Домашнє та гендерно зумовлене насильство: знаю, запобігаю, впливаю». Тренінг підготовлений в межах програми UNFPA з питань протидії та запобігання гендерно зумовленому насильству, що здійснюється за фінансової підтримки уряду Канади, а також за співпраці ГО «Інноваційні соціальні рішення».


Тренери ‒ лучанин Віктор Вальчук, юрисконсульт НГО «Волинські перспективи», тренер із протидії домашньому насильству, радник міністра соціальної політики України та маріупольчанка Розалія Гах, директорка ГО «Простір Марії», координаторка проєкту «Портрети Маріуполя».


Хорошівську територіальну громаду на тренінгу представляли муніципальна консультантка з питань розбудови системи із запобігання та протидії домашнього насильства Валентина Онофріюк, фахівці мобільної бригади соціально-психологічної допомоги за підтримки #UNFPA, Фонд Народонаселення ООН в Україні ‒ UNFPA Ukraine у координації з Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Міністерством соціальної політики України, у партнерстві з місцевими органами влади та ГО «Інноваційні соціальні рішення» Тетяна Костриця та Олена Якубенко, заступник начальника управління соціального захисту Олександр Ничипоренко, психолог Дворищенської гімназії Ольга Котюк, команда педагогів Хорошівського ліцею №1 Житомирської області ‒ заступник директора з виховної роботи Валентина Шевчук, соціальний педагог Світлана Молоткова, асистенти вчителя Олена Поліщук, Людмила Фелюст.


Протягом двох днів учасники та учасниці тренінгу взяли участь у роботі 14 сесій, меседжем якої є: «Криголами: створюємо громаду без домашнього насильтва». Ознайомилися з поняттями гендерно зумовленого і домашнього насильства, розвінчували міфи та стереотипи, що побутують у суспільстві. Вивчали законодавства України у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Розмірковували над поняттям міжвідомчої взаємодії, розглянули приклади успішних кейсів громад України. Під час роботи у мінігрупах розробили правила побудови розмови з особою, постраждалою від домашнього насильства, виконали практичні вправи «Як діяти, якщо ви стали свідком», «Отримані знання ‒ у діяльності», працювали з робочим зошитом. Основне гасло: у вчиненні насильства винен тільки кривдник! Віктімблеймінг («звинувачення жертви») не корисний ні для постраждалого, ні для обвинуваченого, ні для суспільства в цілому. Мегаважливими є нульова терпимість до насильства та активна роль свідків і близького оточення.


Тренінг проведено у гостинній атмосфері нового простору «Вільна», який розпочав свою роботу у Житомирі з лютого 2023 року за адресою: вул. Київська, 19/2. «Вільна» – це простір дружній до жінок та дівчат, який створений для безоплатного надання різноманітних послуг: групових та індивідуальних сесій із психологом; тематичних зібрань та тренінгів; консультацій; творчих майстер-класів; спортивних занять. Це місце для відпочинку діток; електрика та інтернет є постійно.
Після успішного проведення заходу учасники та учасниці тренінгу отримали сертифікати та подарунки. Два дні мегазмістовного, продуктивного навчання з важливої теми переконали: вихід із складних ситуацій завжди є, й успішна координація дільності відповідальних суб’єктів на місцях допоможе запобігати та протидіяти домашньому та гендерно зумовленому насильству.
Валентина Шевчук

Прокрутити вгору