Про початок навчального року в освітніх закладах Хорошівської, Новоборівської
та Іршанської громад мовою цифр

Галузь освіти – особливо важлива складова суспільного життя держави. Тому ми сьогодні надаємо інформацію нашим читачам про те, як розпочався навчальний рік у закладах освіти, які тут є надбання та проблеми. Наводимо промовисті цифрові відомості для аналізу і формування загальної картини галузі у розрізі громад.

У Хорошівській територіальній громаді новий навчальний рік розпочали 26 закладів освіти: 11 – загальної середньої освіти (6 ліцеїв і 5 гімназій), 15 – дошкільної, 1 позашкільний заклад.
Усього здобувають освіту в громаді 2387 дітей. Із них у дошкільних закладах 434 (серед них внутрішньо переміщені особи (ВПО) – 5, у позашкільному – 270 (із них ВПО – 2), у загальноосвітніх – 1953 (із них ВПО – 38).


11 закладів загальної середньої освіти здійснюють навчання в очному або змішаному форматі. Поромівська філія Хорошівського ліцею № 2 – дистанційно, через відсутність укриття. 4 заклади дошкільної освіти із 15-ти працюють дистанційно. 143 учні навчаються за індивідуальною формою навчання.


Дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування у громаді 53, дітей загиблих військових – 8, дітей з особливими освітніми потребами в інклюзивних класах та групах – 29.
Наразі існує проблема забезпечення підручниками учнів 5-х класів. Для 6-х класів надійшло 80% підручників.


Порівняно із минулим навчальним роком відбулися зміни на краще: облаштовано укриття в Давидівській гімназії, що дало можливість приступити до навчання в змішаному форматі. Наразі триває облаштування та оформлення дозвільних документів на укриття Поромівської філії Хорошівського ліцею № 2, що будувалося господарським методом.


На канікулах улітку у відпочинкових таборах при закладах освіти відпочивала 431 дитина.
У всіх закладах загальної середньої освіти та одному закладі дошкільної освіти працюють практичні психологи, тобто, діти отримують необхідну психологічну допомогу.
Відповідно до рішення виконавчого комітету Хорошівської селищної ради здійснюється безоплатне харчування 700 дітей дошкільних навчальних закладів та учнів 1-11 класів (сніданок) загальноосвітніх навчальних закладів низки категорій: сиріт; дітей із інвалідністю; позбавлених батьківського піклування; з малозабезпечених сімей; батьки яких є учасниками бойових дій; діти з особливими освітніми потребами, що навчаються в інклюзивних класах. Вартість харчування в загальноосвітніх закладах складає 25 гривень.

Підвіз учасників освітнього процесу забезпечується шкільними автобусами. Наразі в громаді є потреба в шкільних автобусах, оскільки 2 автобуси передано ЗСУ.

На території Новоборівської громади працюють три заклади загальної середньої освіти: два ліцеї в Новій Боровій та один у Кропивні. Чотири заклади дошкільної освіти: два центри розвитку дитини в Новій Боровій, дошкільні заклади в Кропивні та в Небіжі. Один заклад позашкільної освіти – Новоборівський центр дитячої та юнацької творчості. У громаді діє Новоборівський інклюзивно-ресурсний центр, який надає послуги і сусіднім громадам.


Загальна кількість дітей, які здобувають освіту у Новоборівській громаді, – 1165, із них у дошкільних закладах 234 (в тому числі ВПО – 13), у позашкільному закладі – 234 , у загальноосвітніх – 931 (із них ВПО – 13).
У Новоборівській громаді заклади дошкільної та позашкільної освіти працюють в очному режимі, у них є можливість у випадку сигналу тривоги про повітряну небезпеку переводити учасників освітнього процесу в укриття. В очному форматі працює і Кропивнянський ліцей, а Новоборівські ліцеї працюють у змішаному форматі, тому що потужність їхніх укриттів дає можливість організувати безпекові умови лише для половини учнів.
Забезпеченість підручниками учнів усіх класів достатня. Проблемним є забезпечення підручниками учнів 5 класів. Військова агресія рф вплинула на виготовлення підручників за програмою Нової української школи (НУШ) для 5 класу. Є надія на покращення ситуації.
У літній період у громаді оздоровилося 10 дітей за путівками та 150 учнів були охоплені у відпочинкових таборах при закладах освіти.

Усі вихованці дошкільних закладів забезпечені гарячим харчуванням. Середня вартість харчування однієї дитини в день становить 65 грн. У закладах загальної освіти також налагоджене гаряче харчування. На сесії Новоборівської селищної ради прийнято рішення харчувати за рахунок коштів місцевого бюджету учнів 1- 4 класів та пільгових категорій. Вартість харчування становить 45 грн. Усі інші учні та педагоги також мають можливість харчуватися, сплачуючи таку ж суму.
На підвезенні учасників освітнього процесу задіяні чотири шкільні автобуси. Усі учні та вихованці, а також педагогічний персонал забезпечені підвозом до освітніх закладів не тільки з Новоборівської, а й із сусідніх Черняхівської, Ушомирської та Хорошівської громад.

В Іршанській територіальній громаді з 1 вересня розпочали навчання у 3-х загальноосвітніх закладах (Іршанський ліцей, Добринська гімназія, Меленівська гімназія) 862 учні, з яких 20 ВПО. У 3-х дошкільних закладах громади 221 вихованець, з яких 14 ВПО.

Оскільки Україна вже другий рік живе в умовах воєнного стану, у закладах освіти першочерговим завданням є безпека усіх учасників освітнього процесу. 23 серпня спеціальна комісія на чолі із начальницею відділу ОКСМп та ОЗ Іршанської селищної ради Наталією Смолянюк здійснила огляд усіх укриттів закладів дошкільної, загальної середньої освіти. За результатами було надано дозвіл на змішаний формат навчання усім закладам загальної середньої освіти. Цьогоріч, зважаючи на освітні втрати учнів, низький показник вступу випускників на бюджет, враховуючи побажання батьків, учні 1-5 та 11 класів навчаються очно, а 6-10 класи мають змішане навчання з тижневою циклічністю.
У закладах громади здобувають освіту 14 дітей з інвалідністю, 14 сиріт та позбавлених батьківського піклування, 9 дітей загиблих військових. В Іршанському ліцеї цього року відкрито 6 інклюзивних класів для забезпечення освітою дітей з особливими освітніми потребами.


Питання забезпечення паперовими підручниками та посібниками у воєнний час є досить болючим, адже сьогодні держава шукає закордонних донорів для друку найнеобхідніших підручників за програмою Нової української школи. Усі учні, крім 5 класу, на 87% забезпечені паперовими підручниками, п’ятикласники – на 20% забезпечені паперовими підручниками, а інші 80% – це електронні версії.


Із початку нового навчального року організовано гаряче харчування для 295 учнів 1-4 класів. Його вартість 33 грн. А також 129-ти дітей пільгових категорій, вартість харчування – 43 грн.
Для усіх учнів та педагогів, що потребують підвезення, організована ця послуга трьома шкільними автобусами до трьох загальноосвітніх закладів громади.


В Іршанській селищні територіальній громаді на базі закладів загальної середньої освіти влітку з 1 до 20 червня працювали табори організованого дозвілля. Усього до активного відпочинку було залучено 254 дитини в трьох закладах.

Працювали над покращенням матеріальної бази закладів освіти. Іршанський ліцей закупив обладнання для шкільних їдалень згідно з проєктом ЮНІСЕФ (жарова шафа та марміт). У Добринській гімназії замінили паливного котла. За кошти місцевого бюджету поповнили матеріальну базу Іршанського закладу дошкільної освіти «Білочка» новими сучасними меблями, а саме: 30 столів двомісних із шухлядами та 22 дитячі стільчики на загальну суму 94,386 тисяч гривень, закупили шафи дитячі на 5 секцій в кількості 16 одиниць та 2 шафи дитячі на 3 секції на суму 175,440 тисяч гривень.


Підготувала Світлана Федоренко за інформацією працівників відділів освіти селищних рад
Фото зі інтернет сторінок педагогічних закладів Хорошівської, Новоборівської та Іршанської громад

Прокрутити вгору