«Просили батько, просили мати…»

Під такою назвою в Хорошівському народному музеї відбулося відкриття виставки весільних фото, рушників, віночків, одягу.
Давні світлини – це своєрідний фотолітопис людських доль. На них час зупинився назавжди. Кожен знімок відображає не лише емоції людей, але й дух нації.


Найбільш зворушливий і хвилюючий день у житті закоханих – день їхнього весілля.
Найдавніше весільне фото на виставці – 1945 року, потім 1947-го і аж до 2022 року.
Весільним одягом колись було традиційне вишите українське народне вбрання. Традиція вдягати білу сукню масово увійшла лише в середині 20 століття. На виставці представлено святкове весільне вбрання – біла сукня. Зараз почастішали випадки, коли наречена одягає вишивану сукню і в тон плаття віночок.


Такі плаття та фото люб’язно надали на виставку Анастасія і Владислав Макарови, Надія й Олександр Прохорчуки.


Вишиваний рушник – наш добрий оберіг, національний символ.
Про нього і досі ходять легенди, його оспівують у народних піснях. На виставці представлені весільні рушники, починаючи з 30-х років минулого століття. Весільний рушник мав бути довгим – на довге подружнє життя. Його вишивали одною голкою на цільному полотні, щоб сім’я була єдиним цілим. Дрібні помилки не випорювали, оскільки життя не можна прожити без помилок. Сам візерунок добре продумували, адже, вишиваючи рушник, – вишивали свою долю.


На відкритті виставки була присутня подружня пара, яка разом уже 57 років. Це Марія Петрівна та Олексій Іванович Ткачуки. Пані Марія на виставку принесла вишиті власноруч рушники, підузорник, наволочку, маленькі весільні хусточки. Ця родина поділилася секретом свого подружнього життя.
Була присутня також молода пара – Олександр та Надія Прохорчуки. Олександр захищає Україну від ненависного ворога. Вони розповіли, як познайомилися. Надія чекає свого чоловіка та дуже хвилюється за нього.


В Україні з весіллям пов’язаний цілий комплекс пісень. Вони складають духовно-змістовну частину обряду одруження. З весільними обрядовими піснями познайомили всіх присутніх Жеревко Марія та Попроцька Ольга.


Не обходиться весілля і без короваю. На заході був весільний коровай, яким пригостили всіх присутніх.

Підготувала Світлана Федоренко

Прокрутити вгору