Письменник Михайло Пасічник зустрівся у Хорошеві зі школярами та шанувальниками творчості

Відомий український поет, письменник Михайло Пасічник – частий і бажаний гість у Хорошівській громаді, хоча й проживає на Бердичівщині. Його життя пов’язане із нашим краєм, бо він мав і має тут багато друзів та численних прихильників творчості

Чергова зустріч із поетом, письменником відбулася 24 травня в малому залі Хорошівського будинку культури.

Працівниці центральної бібліотеки підготували виставку книг письменника. В залі були присутні учні місцевих загальноосвітніх закладів, вчителі, бібліотекарі, працівники культури, жителі громади.

Ведуча заходу Ірина Слобожан розповіла присутнім коротко про життєвий та творчий шлях Михайла Пасічника, про те, що у квітні він відзначив своє 70-річчя і нещодавно видав книгу своїх мемуарів «Озирнутися із прийдешнього».

Михайло Пасічник є лауреатом обласних літературних премій: ім. Миколи Шпака, ім. Бориса Тена, ім. Михайла Клименка; всеукраїнських: ім. Олександра Олеся, Василя Юхимовича, Івана Огієнка, двох премій імені Степана Руданського; міжнародної літературної премії ім. Івана Кошелівця, Валер’яна Поліщука  та імені Лесі Українки Житомирського відділення Фонду культури України.

Упродовж десяти років (2007-2017) Михайло Пасічник очолював Житомирську обласну організацію Національної спілки письменників України, шість років (1979-1985) був головою обласного літературного об’єднання. Він є почесним громадянином Бердичівського району, кавалер найвищої обласної відзнаки «Честь і слава Житомирщини», нагороджений ювілейною медаллю Президента України «20 років Незалежності України», заслужений діяч мистецтв України.

Письменник видав понад 20 поетичних і прозових книжок: «Робота», «Право на дорогу», «Робочий день бджоли», «Хлібні заповіти», «Корабельний ліс», «Роса та іній літ і зим», «Скіфське моє Половецьке», «Рясен ряст», «Наші з Савичем дороги» (дитячі оповідання), «Роса та іній літ і зим» (вибрані твори у 2-х томах), «В режимі стиснутих пружин», «Не розминутися б із собою», «Меди молодих медитацій», «Водоспадний злам», «Бджолині пасовиська», «У вільх цих кров моєї групи», «Бджолині вибори», «Свідомість удосвіта», «То – біла гарячка Росії» (двотомник), «Кроки вечірнього птаха» та інші.

Михайло Пасічник у слові до присутніх згадав своїх друзів, колег – наших земляків: талановитого поета Петра Опанасенка з Рижан, орфея поліського краю Валентина Грабовського, який працював у Володарськ-Волинській районній газеті «Прапор», талановитого поета, члена Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України Валентина Миська, інших. Читав свої поезії, відповідав на запитання аудиторії.

Разом із Михайлом Павловичем на зустріч приїхав його друг і земляк, письменник, поет, публіцист, драматург, член Національної спілки журналістів України, Національної спілки письменників України, автор багатьох поетичних збірок і прозових видань Валерій Йосипович Хмелівський. А ще він депутат Бердичівської районної ради, активний учасник політичного життя Бердичева і району, один із перших бердичівських підприємців, учасник подій на Майдані.

Його виступ на заході був цікавим, сповненим гумору і спогадів про дружбу з Михайлом Пасічником, а також дуже лаконічно пан Валерій розповів про власний творчий шлях.

Наша талановита землячка Марія Чепель подарувала Михайлу Пасічнику вірш-присвяту, а голова громадської організації «Літературна студія в Горошках» Лілія Ковальчук –  невеличкий сувенір на пам’ять про Хорошів.

У канву зустрічі органічно вплелися художні виступи аматорів сцени Хорошівського будинку культури: театральної студії «Феєрія» та її керівниці Ірини Сівінської, а також порадувала усіх присутніх виконанням пісні про Україну Олена Матвієнко.

Директор будинку культури Віталій Райковський привітав письменника і вручив йому пам’ятні подарункм від відділу культури та Хорошівської селищної ради.

Такі зустрічі з талановитими людьми наповнюють учасників  заходу світлом любові й краси, радістю буття попри виклики, які приносить нам складне воєнне сьогодення.

Підготувала Надія Панченко

Прокрутити вгору