Щоб знайти роботу, треба активно користуватися усіма можливостями

Що пропонує служба зайнятості внутрішнім переселенцям


Повномасштабна війна уже продовжується два роки. Вона докорінно змінила наше життя. Значна частина українців через активні бойові дії втратила свої домівки, роботу та змушена була переїхати на більш безпечні території. І вже на новому місці шукати житло та засоби до існування, насамперед роботу.

Ми спілкуємося з Оксаною Альбрехт, очільницею Хорошівського управління Житомирської філії Житомирського обласного центру зайнятості, з метою розповісти нашим читачам, у першу чергу вимушеним переселенцям, про можливості, які надає для них служба зайнятості. Держава зацікавлена у тому, щоб люди знаходили роботу й могли утримувати родини, а також допомагати країні у цей складний час, поповнюючи бюджет.

Забезпечення внутрішньо переміщених осіб роботою – одне з наших пріоритетних завдань. Ми докладаємо багато зусиль, аби допомогти кожному і кожній, хто до нас звернувся, знайти роботу або ж сприяємо здобуттю нової професії чи започаткуванню власної справи. У нас є багато успішних історій.
Оксана Олександрівна наголосила, що служба зайнятості системно взаємодіє з роботодавцями, які за умови працевлаштування внутрішніх переселенців отримують компенсації. Зокрема з 1 січня цього року розмір компенсацій за програмою працевлаштування ВПО під час дії воєнного стану підвищений до 7 100 гривень на місяць, а з квітня становитиме 8 000 гривень. Збільшено тривалість виплати такої допомоги до трьох місяців, а за працевлаштування ВПО, які мають інвалідність, роботодавець зможе отримувати компенсацію упродовж шести місяців.
Пані Оксана розповіла:

Із початку повномасштабного вторгнення до Хорошівського управління Житомирської філії Житомирського ОЦЗ звернулася 91 особа з категорії внутрішньо переміщених, які отримали послуги у сфері зайнятості, з них – 32 людини були працевлаштовані. Нині 21 особа перебуває на обліку та отримує послуги з працевлаштування. Наші фахівці підходять індивідуально в кожному випадку. Тут враховується освіта, професійний досвід, побажання людини.
Найперше, що важливо для внутрішньо-го/ї переселен-ця/ки, – це звернутися до служби зайнятості особисто або зареєструватися через Портал Дія.

Допомога по безробіттю призначається з першого дня після надання людині відповідного статусу. Поки діє воєнний стан, тривалість допомоги не може перевищувати 90 календарних днів. Але особи передпенсійного віку (за рік до настання права на пенсію) можуть розраховувати на виплату такої допомоги до 360 календарних днів.
Розмір виплат по безробіттю призначається індивідуально для кожної людини. Але під час дії воєнного стану максимальна сума на 1 січня календарного року – 7100 гривень, – проінформувала вона.

А ще нам служба зайнятості надала докладну інформацію про професійне навчання. Зараз людина не завжди може знайти роботу за своєю професією. Тому часто виникає необхідність набуття нових сучасних знань та навичок. Служба зайнятості може допомогти. Вона має систему власних центрів професійно-технічної освіти. Ці центри готують фахівців за 95-ма робітничими професіями та 365-ма освітніми програмами. Для безробітних таке навчання безоплатне. Після його завершення слухачі отримують документ державного зразка. Опанувати нову професію можна на замовлення роботодавця або якщо людина планує стати підприємцем.
І ще цікаві можливості:

ваучер на навчання. Він видається за затвердженим переліком із 124 професій та спеціальностей. Його вартість не може перевищувати 30 тисяч гривень. Надається він людям певних категорій, зокрема й ВПО, які не зареєстровані як безробітні, мають професійно-технічну чи вищу освіту.

гранти на започаткування або розвиток уже діючого бізнесу. Мова йде про грантовий проєкт «Власна справа», що дає можливість отримати від 50 до 250 тисяч гривень на втілення своєї підприємницької мрії.
На ще одну грантову програму «Грант для ветеранів та їх подружжя» можуть подаватися переселенці зі статусом учасника бойових дій або члени їх сімей. У рамках цієї програми можна розраховувати на такі грантові суми: до 250 тис. грн – за умови створення одного робочого місця; від 250 до 500 тис. грн – за умови створення двох робочих місць; від 500 до 1 млн грн може отримати учасник бойових дій або особа з інвалідністю внаслідок війни, зареєстрований як фізична особа-підприємець упродовж 36-ти місяців до дати подачі документів, за умови створення чотирьох нових робочих місць.

Подати заявки і скористатися цими можливостями можна через Портал Дія.
Якщо хтось зацікавився цією інформацією і потребує більш детальної консультації, то просимо звертатися у редакцію газети «Прапор», ми надамо контакти фахівців служби зайнятості.
Просимо усіх наших читачів користатися інформаційними платформами газети «Прапор» – сайтом «Звісно. News», групами і сторінками «Газета Прапор» у соціальних мережах. Тут ви знайдете багато корисного, в тому числі й щодо працевлаштування. А для внутрішніх переселенців ми маємо рубрику на сайті «Все для ВПО». Так що користуйтеся, і хай наша робота буде вам у поміч.

Артем Поліщук
Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключно відповідальністю ТОВ «ІЦ РГ «Прапор»» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу

Прокрутити вгору