Сім незручних запитань голові Хорошівської громади щодо стану доріг

Для жителів Хорошівської громади нагальним залишається питання стану доріг. У мережі Фейсбук у групі газети «Прапор» оприлюднили повідомлення про те, що можна поставити питання очільнику громади щодо стану доріг https://www.facebook.com/groups/1438165276253946. Будь-хто міг надіслати своє запитання. Ми звернулися до селищного голови Володимира Столярчука за відповідями на надіслані питання.

– Є така вулиця Самоцвітна 14, 16, 13,15. Великий мікрорайон, де немає жодного «лежачого поліцейського», жодного знаку безпеки! Транспорт тут рухається будь-якого виду (навіть великі вантажівки, що перевозять камінь із кар’єрів вночі). Під’їзди вулиці Самоцвітної виходять на проїжджу частину, де немає жодного знаку безпеки! Про це навіть свідчить нещодавній наїзд машини на дитину 8-ми років. Як плануєте покращити ситуацію?

– По вулиці Самоцвітній стоять обмежувальні знаки з двох сторін. Там можуть проїхати автомобілі з дровами. Те, що там  проїжджають вантажні машини з каменем, ми також знаємо. Повідомляємо про такі випадки до відділення поліції. Нині діють правила дорожнього руху, згідно з якими швидкість руху у населеному пункті не повинна перевищувати 50 км за годину. Щодо наїзду водієм на 8-річну дитину, він був у стані алкогольного сп’яніння і «лежачий поліцейський» не став би на заваді. Я звертаюся до наших водіїв, кожного дня вони підвозять дітей до школи і всі стають на пішоходних переходах. Це є порушенням правил дорожнього руху, а ще є поганим прикладом для дітей, які також вважатимуть це нормою Хіба важко від’їхати 10 метрів, адже ставши автомобілем на переході, водій тим самим заважає маленьким пішоходам перейти дорогу у визначеному для цього місці. Начальник поліції проінформований про такі випадки. Обіцяв у подальшому поставити там екіпаж патрульних.

–  Упродовж десятиліть ніхто не займається питанням щодо розширення вулиці Шкільної (колишня Інтернаціональна), відсутні тротуари, майже немає освітлення в нічні години. Одна із великих вулиць, де постійно діти йдуть до школи, і взагалі тут людна місцевість, бо вулиця знаходиться біля великого мікрорайону селища. Які плани щодо наведення тут порядку?

– На жаль,  розширити дану вулицю не можливо. Сьогодні ми зробили проєкт на реконструкцію частини вулиці Шкільної від Самоцвітної до Незалежності. Буде двобічний рух і з однієї сторони буде тротуар. Дві проїжджі частини у межах мінімального стандартного розміру. Там стоїть знак про заборону проїзду вантажівок, для легкового транспорту буде проїзд нормальний. Подавали проєкт по цій дорозі у Фонд регіонального розвитку, але, на жаль, цього року нам відмовили через будівництво великої автомагістралі в Житомирі. Наголошу, що минулого тижня з робочим візитом приїжджали два народні депутати Тетяна Грищенко та Арсеній Пушкаренко. Ми їм подали наші пропозиції, і вони обіцяли всіляко сприяти у вирішенні проблемних питань громади, зокрема: дороги, садочки, школи, , дахи соціально-культурних установ тощо. Щодо «лежачих поліцейських» на Шкільній візьмемо до уваги. Проведемо комісію по безпеці руху, порадимося з поліцейськими, щоб врахувати усі можливі моменти. Додам, що спершу із поганих доріг ми робимо добрі, а потім «лежачими поліцейськими» обмежуємо рух по ній. Жителі відремонтованих вулиць, наприклад Сонячної,  скаржаться на те,  що водії починають «ганяти». З кожним роком кількість машин у селищі збільшується. Мабуть, доведеться в майбутньому ставити світлофори.

– Є наболіле питання: дороги на вул. Сонячній та Завдській. Яма на ямі, а коли дощ, то просто неможливо пройти, і всі паркани заляпані.

– Після дощів почнемо грейдерувати . Сьогодні домовляємося й купуємо відсів, будемо підсипати вулиці. Цього року маємо реалізувати п’ять проєктів по асфальтуванню. Два вже зробили, інші почнемо реалізовувати. Продовжимо вулицю Житомирську, ділянками тротуари, зокрема, по Шевченка. У липні  розпочнемо ці роботи. Ямкові ремонти, звичайно, добре, але для довговічності варто все ж таки робити капітальний ремонт або цілими ділянками.

У нашій громаді склалася цікава ситуація. Наприклад у Житомирі є дороги міжнародного значення, або в Черняхові, а в нас ні. Дороги міжнародного значення доходять до Хорошева і одразу стають наші, а потім за Хорошевом знову стають державними чи міжнародними. Свого часу вони були взяті на баланс районів. Таке рішення було викликане тим, що в району був Райавтодор, який обслуговував дороги. На сьогодні ця організація ліквідована. Але дороги залишилися громаді. Якби через селище проходили дороги такого значення, ми могли б залучити державне фінансування. А так ні.

– Чи можливо у селищі встановити «лежачих поліцейських» у густонаселених мікрорайонах. Щоб не їздили й «не літали» фури, автобуси і т.д.?

– Безпека руху в селищі для нас залишається пріоритетним питанням. Все- таки культура водіння автотранспортом має бути нормою для кожного водія.  Не залежно від виду транспорту: чи то велосипедист, чи скутерист чи водій авто. Має бути більш жорсткий контроль за дотриманням ПДР. Щодо «лежачих поліцейських», у селищі багато велосипедистів і скутеристів і такий обмежувальний захід їм створюватиме додаткові незручності в пересуванні. У нас на вулиці Героїв України від центру до пожежної частини сім пішоходних переходів, тому розганятися на такій вулиці апріорі неможливо і якихось додаткових обмежень не потрібно. Наголошу, що водії усіх транспортних засобів мають чітко дотримуватися тих обмежень у русі, які передбачені для населених пунктів.

– Ще є проблемною вул. Суворова, де також яма на ямі, вночі взагалі можна ноги поламати. Чи можливо, щоб хоча б грейдер прочистив вулицю?

– Найближчим часом маємо прогрейдерувати дану вулицю.

– У нашому селищі дороги  це болюче питання. Є вулиця Хлібна (колишня Енгельса), де калюжа на калюжі, а коли пройде дощ, то взагалі треба взувати гумові чоботи, щоб вибратися до центральної дороги. Будь ласка, зробіть крок назустріч людям, які живуть на цій вулиці?

– Відповім, чому не заїжджаємо на вулицю Хлібну. Якщо люди можуть скласти гній на проїжджій частині чи шлак, як у такому разі туди заїде грейдер? Водій не може  почистити вулицю. Тому такі вулиці не грейдеруються. Розпочали роботу по благоустрою. Створена комісія, яка ходить по домогосподарствах, перевіряє стан прибудинкових територій. У разі виявлення засмічення даватимуть попередження. Якщо власник не відреагує – штрафуватимемо. Розумію, коли власники будуються, або привозять дрова. Але у більшості випадків  гори каміння лежать роками. Якби мешканці звернулися до комунального господарства з проханням допомогти позбутися непотребу, ми б залюбки допомогли. Але поки що до нас ніхто не звернувся. Наголошую, що ми таку послугу робимо, варто лише звернутися. Будемо спонукати людей приводити до ладу дані території.

Варто ввести таке правило, що будуть ремонтуватися і грейдеруватися ті вулиці,  де чисті, не завалені дороги.

– Ще болюче питання: зарослі та хащі по дорогах.

– Якщо це дороги, які стоять на балансі обласної державної адміністрації, то це питання варто їм переадресувати. Наразі усі дороги обслуговує підприємство «Автомагістраль». Минулого року написали лист щодо розчищення від аварійних дерев по дорозі Топорище – Хорошів і по дорозі, що йде на Краївщину. Цю дорогу частково самі розчистили від села. Щодо інших доріг їх розчищати має те підприємство, яке й  обслуговує.

Дякуємо, Володимире Володимировичу, за відповіді на запитання наших жителів. Зичимо успіхів у подоланні згаданих проблем.

Записала Ірина Сівінська

Прокрутити вгору