Тетяна Білоцька з Хорошева – фармацевтка й волонтерка

Цьогоріч професійне свято фармацевти України святкуватимуть 17 вересня. Їхня професія складна та важлива.
24 лютого, як і для мільйонів українців, для фармацевтів і провізорів почався новий відлік. Із перших днів повномасштабного вторгнення рашистів біля аптек утворювалися величезні черги. Усі намагалися запастися ліками та перев’язувальними матеріалами. Чимало працівників аптек виїхали у безпечні місця. Але й багато фахівців, незважаючи на небезпеку, залишилися і продовжували працювати.

Понад 19 років Тетяна Білоцька віддала фармацевтичній галузі. Професію провізора здобула у Вінницькому державному медичному університеті. Нині працює на посаді завідуючої однієї з аптек у Хорошеві. – Наша робота цікава й відповідальна, бо ж працюємо з людьми. Ми не лише видаємо покупцям ліки, а ще вміємо читати не завжди розбірливі лікарські почерки, перевіряємо рецепти, підбираємо аналоги та пояснюємо, як правильно приймати ліки. Щоденно до аптеки приходять сотні громадян, тому навантаження на працівниць велике. Особливо складно було працювати у перші дні повномасштабної війни. Не тільки відвідувачі були налякані, а й ми також, бо не знали, чого чекати завтра. Усі запасалися продуктами харчування першої необхідності та ліками. Біля аптеки шикувалися величезні черги. Ми намагалися кожному допомогти, підтримати у ті важкі часи. Зверталися до нас, щоб надали лікарські засоби та перев’язувальні матеріали на блокпости. Затим ми передавали необхідну допомогу органам місцевої влади. У цьому нас підтримало наше керівництво аптечної мережі, – розповідає пані Тетяна.
У перші дні війни частина колективу аптеки виїхала у безпечні місця, залишилася працювати лише пані Тетяна Білоцька. Складність у роботі була ще й через відсутність багатьох препаратів, проте адміністрація намагалася налагодити логістику й забезпечити аптеку усім необхідним. Через кілька тижнів ситуація стабілізувалася. В тому числі й працює державна програм «Доступні ліки».
Окрім професійної діяльності, пані Тетяна із квітня почала активно займатися волонтерством. Її родич із 2015 року боронить від агресора східні рубежі країни. Від початку повномасштабного вторгнення ворога він перебуває на першій лінії вогню. До його підрозділу не завжди могли дістатися волонтери й привезти необхідну допомогу. Чоловік звернувся до Тетяни з проханням надіслати продукти харчування, ліки, мішки, маскувальні сітки, одяг, взуття тощо.

– У соціальних мережах я розмістила оголошення. Люди швидко відгукнулися. Не тільки жителі селища, а й із старостинських округів надходили продукти. Вдалося назбирати майже 400 кілограмів допомоги. Виконали їхнє замовлення. Новою поштою усе відправили. Згодом їхню частину передислокували у Харківську область. Знову хлопці потребували нашої допомоги й підтримки. Оголосили збір. Зазначу, що наші люди неймовірні. Як їм не тяжко, але швидко відгукуються на прохання й віддають, подекуди, останнє, аби допомогти нашим захисникам. Ми закупили велику партію лікарських засобів, білизну, одяг, продукти харчування. Довелося розділити все на дві частини. Одну відправили Новою поштою, а іншу передали через волонтерок із Коростеня. Тепер тісно з ними співпрацюємо, – ділиться жінка.
Нещодавно пані Тетяна із однодумицями почали виготовляти тушонки для захисників. У домашніх умовах в автоклаві готують різні каші з м’ясом, щоб воїни могли відкрити, підігріти та ситно і смачно поїсти. Розмістили у соціальних мережах оголошення, що потребують круп, м’яса та банок. Користувачі відгукуються, приносять усе необхідне. Дівчата знайшли жінку, яка згодилася допомогти з автоклавом. Проте залишається нагальною потреба в автоклавах. Охочі можуть долучатися до волонтерок, бо їм треба виготовляти великі партії тушонок. За словами Тетяни Білоцької, планують й надалі продовжувати займатися волонтерською діяльністю, допоки Україна не переможе рашистів.
Як показала війна, аптека – це не тільки точка продажу, а й місце надання допомоги.
Напередодні професійного свята – Дня фармацевтичного працівника – вітаємо усіх працівників аптек та ветеранів галузі. Низький уклін усім за самовіддану працю й турботу про здоров’я громадян.

Підготувала Ірина Сівінська

Прокрутити вгору