Тетяна Костроміна: «Усі соціальні служби й установи Новоборівської громади працюють у тісній взаємодії»

У Новоборівській громаді функцію виявлення осіб та сімей, що потребують соціальної підтримки, здійснює комунальний заклад «Центр надання соціальних послуг» Новоборівської селищної ради. Сьогодні спілкуємося із очільницею цього закладу Людмилою Стецюк. Вона розповідає:

  • У нашому закладі працюють фахівець із соціальної роботи, соціальні робітники, водій спецавтомобіля «Соціальне таксі». Всі вони сумлінно виконують свої професійні обов’язки, відкриті і співчутливі до чужих труднощів, здатні приймати рішення в несподіваних, навіть екстремальних ситуаціях, виявляють доброзичливість і чуйність до отримувачів соціальних послуг.
    У цей непростий час ми намагаємося максимально допомагати кожному нашому отримувачу соціальних послуг, залучаючи різні релігійні та благодійні й волонтерські організації. Із перших днів війни представники Міжнародного благодійного фонду «Люмос» – Олександр Янко, Юрій Пінчук, Володимир Комар – надають періодично адресну допомогу сім’ям із дітьми. Також внутрішньо переміщені сім’ї з дітьми отримують допомогу від благодійного фонду «Валькірія» (засновник – Ірина Лук’янчук). Завдяки нашому земляку Максиму Сусловцю та його дружині Hanh Tran, була надана допомога сім’ям, що перебувають у складних життєвих обставинах, у вигляді продуктових наборів та засобів гігієни, а також медикаменти людям з інвалідністю, літнім та стареньким. За підтримки церкви християн віри євангельської «Слово віри» (пастор Іван Фещенко), усі особи, що отримують соціальну послугу – догляду вдома, отримали продуктові набори.
    Велику роль у наших реаліях відіграє соціально-психологічна підтримка родин. Тому за сприяння комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Новоборівської селищної ради вперше в нашу громаду здійснили виїзд спеціалісти обласної мультидисциплінарної команди, яка складається із фахівців у галузі соціальної роботи, медицини, психології та юридичного права. Вони відвідали внутрішньо переміщену опікунську сім’ю, в якій виховується троє дітей, позбавлених батьківського піклування. А також відвідали три родини з дітьми, що переселилися із зони бойових дій. Їм була надана допомога в рамках проєкту «Інтегрована підтримка через міждисциплінарні мобільні команди».
    Щиро вітаю з професійним святом працівників нашого закладу і всіх колег із громади. Дякую всім за сумлінну працю.

До розмови долучається очільниця відділу служби в справах дітей Новоборівської селищної ради Світлана Розумович:

  • Ми спільно працюємо і з відділом соцзахисту, і з центром надання соціальних послуг. Багато проблем у родинах, які стосуються усіх наших підрозділів. Нині у нашій громаді 28 дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування. Троє з них є вимушено переміщеними особами з Херсонщини. 21 дитина на сьогодні проживає у родинах, що перебувають у складних життєвих обставинах. Ми піклуємося про ці сім’ї, надаємо всіляку гуманітарну допомогу, психологічну, контролюємо щодо дотримання прав дітей, щодо забезпечення належного виховання і нормального способу життя для цих діток.
    У нас є одна прийомна сім’я Лесі та Сергія Фещенків. У них четверо власних діток і одна дитина прийомна. Батьки є членами церкви «Слово віри». Ця церква виконує важливу соціальну функцію – надає потребуючим родинам і ВПО гуманітарну допомогу, одяг, продукти, тощо. Ми з ними тісно співпрацюємо з різних питань.
    Тетяна Костроміна нещодавно очолила відділ соціального захисту й охорони здоров’я Новоборівської селищної ради. Під час спілкування із нею ми дізналися, що вона сама є вимушеною переселенкою із Бахмута. Хто ж краще, як не вона, може зрозуміти проблеми вимушених переселенців? Тетяна Валеріївна доповнює і підсумовує інформацію колег:
  • На сьогодні у нас у громаді зареєстровано 317 вимушених переселенців, із них 85 –діти. Відколи я працюю тут, то вже два рази нам допомагав благодійний фонд «Янголи спасіння». Вони роздавали різноманітну гуманітарну допомогу переселенцям.
    Ваша газета вже писала про те, що за підтримки ООН у нашій громаді шістьом родинам переселенців надали соціальне житло. Також ми отримували допомогу від ЮНІСЕФ. Щодня ми на зв’язку із вимушеними переселенцями. Допомагаємо теплими речами, іншим одягом, постільною білизною, ковдрами тощо. Ніхто від нас не пішов без допомоги. А ще ми допомагаємо родинам військовослужбовців і самим військовим – жителям нашої громади, які служать у гарячих точках фронту. Надаємо теж одяг, ковдри, перев’язочні матеріали, гігієнічні засоби тощо.

Дуже хочу підкреслити, що жителі нашої громади, особливо в перші місяці після 24 лютого, приносили все, що в них було, усім готові були поділитися. І взагалі тут живуть дуже добрі люди. Я спілкуюся зі своїми знайомими з Бахмута, які зараз перебувають у різних місцях України. Ніде нема таких добрих людей, як тут. Майже всі здають переселенцям житло на безоплатній основі. Отримують лише оту невелику компенсацію від держави. Про таке я більше ніде не чула. Отож дуже дякую нашим людям. А колег щиро вітаю із професійним святом. Вважаю, що наше найбільш важливе надбання – те, що ми вміємо працювати спільно. Усі соціальні служби й установи Новоборівської громади працюють у тісній взаємодії. Отак і долаємо всі труднощі.
Підготувала Галина Мінялук

Прокрутити вгору