В умовах воєнного стану всі соціальні служби працюють в посиленому режимі

У Хорошівській селищній раді є кілька підрозділів, які надають соціальні послуги: це управління соціального захисту населення, яке очолює Ольга Кучер, та служба в справах дітей Хорошівської селищної ради, керівницею якої є Олена Семеній. Саме вони працюють із незахищеними категоріями сімей, дітей, людей похилого віку, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги.


В управлінні 37 штатних працівників. У його структурі функціонує відділ соціального обслуговування вдома; служба з перевезення дітей та осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату; відділ надання всіх видів допомог, пільг та субсидій.
У відділі соціального обслуговування вдома 21 соціальний робітник. Вони обслуговують 140 одиноких непрацездатних громадян із 35-ти населених пунктів громади.
Із початку повномасштабного російського вторгнення роботи в управлінні стало набагато більше, адже, окрім визначених функціональних обов’язків, з’явилася потреба в наданні соціальних послуг внутрішньо переміщеним особам.


Ольга Кучер інформує:

  • До нас у громаду почали прибувати внутрішньо переміщені особи. Вони потребували негайної і щоденної підтримки, допомоги. Необхідно було терміново реєструвати їх спільно із відділом ЦНАП через спеціальну програму та у встановлені державою терміни оформити документи. Наші спеціалісти змушені були працювати і вдень, і вночі. Станом на 1 листопада від громадян прийнято 3111 заяв, із них: 1217 – на надання житлових субсидій; 1649 – на надання соціальних допомог; на пільги – 245.
    Жителі громади з перших днів почали зносити та звозити гуманітарну допомогу: продукти, одяг, взуття, постільну білизну, ковдри, матраци тощо. Це все щоденно, без вихідних, наші працівники, керівники та спеціалісти інших підрозділів селищної ради та волонтери приймали, сортували, видавали та охороняли.
    Певний період було дуже складно. В адмінприміщенні упродовж робочого дня постійно перебували до 50-70 осіб, яких ми забезпечували гарячими напоями, пиріжками, печивом, часом медикаментами, дітей – іграшками. Для ВПО формувалися продуктові набори, засоби гігієни, одяг та взуття. Десь уже через місяць після 24 лютого у нас було зареєстровано 1450 переміщених осіб, із них близько 400 дітей.
    Керівники громади вирішували проблеми ВПО й одночасно підтримували місцевих жителів вразливих категорій. Для них та ВПО в усіх 13-ти старостинських округах неодноразово було видано продуктові набори та засоби гігієни. Служба у справах дітей організувала акцію з видачі підгузків, дитячого харчування, засобів гігієни для сімей із дітьми до одного року. Було забезпечено 40 таких родин.
    Роздано продуктові набори для понад 400 родин військовослужбовців, 58-ми особам з інвалідністю, близько 150 сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах. Засоби гігієни видані для 536-ти сімей.
    Постійно формувалися і формуються продуктові набори для наших воїнів на передовій.
    Завдяки злагодженим діям очільників області та району, Хорошівської селищної ради, організації ЮНІСЕФ, підтримці народного депутата Арсенія Пушкаренка, допомозі громад польських міст Радом та Ожиш, литовського міста Скуодас, численних волонтерів ми постійно мали можливість надавати гуманітарну допомогу нашим ВПО.
    Роздано тонни різної допомоги. Все у нас зафіксовано: списки, акти передачі тощо. Надходять подяки від людей, – звітує Ольга Володимирівна.
    У Хорошівській громаді функціонують 5 прийомних сімей та 2 дитячі будинки сімейного типу. Фахівці служби у справах дітей здійснюють їх супроводження.
    Очільниця служби у справах дітей Олена Семеній додає:
  • Сьогодні на обліку в службі перебуває 61 із числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Успішно функціонують 23 сім’ї опікунів/піклувальників, у яких виховуються 40 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у тому числі діти ВПО. Маємо п’ять прийомних сімей, у яких виховується дев’ять дітей. Три дитячі будинки сімейного типу, в яких виховується 21 дітина-вихованиця. Упродовж поточного року ми 9 дітей влаштували в сімейні форми виховання. Двох дітей усиновлено.
    В умовах воєнного стану ми ще з більшою силою працюємо, аби кожна дитина була в безпеці, під належним піклуванням дорослих, щоб усі їхні потреби і права були забезпечені.
    Як бачимо, соціальні служби Хорошівської селищної ради працюють у посиленому режимі, аби максимально надати допомогу і максимально підтримати усіх тих, хто потребує соціального захисту.

Підготувала Галина Мінялук

Прокрутити вгору