Тримаймося гурту: разом легше долати біду

Редакція газети «Прапор» працює на згуртування громади, на підтримку переселенців

Постійні хвилювання, тривоги, біль розлуки і втрат, тяжкі новини – постійні «жителі» наших сердець і голів. Бо ми переживаємо один із найважчих періодів національно-визвольної боротьби українського народу з-під російського ярма. Такої війни ще не знало людство після закінчення Другої Світової війни. Такої збройної й інформаційної навали не зазнавав жоден народ, жодна країна. Проте ми маємо вистояти, здолати, перемогти. Інакшого шляху не існує. Усі українці мають триматися гурту. Кожен, хто не на фронті, повинен усіма силами допомагати нашим захисникам. Усі, хто має можливість жити вдома, спати у власних ліжках і пити каву в себе на кухнях, мають виявляти якнайбільшу приязнь і бажання допомогти вимушеним переселенцям. Вони приїхали в іншу місцевість не з власної волі, у їхніх домівках зараз вороги, або взагалі будинки перетворилися на купу каміння від ворожих обстрілів.


Тому колектив редакції газети «Прапор» намагається допомагати нашим волонтерам, підтримувати воїнів-захисників, родини військовослужбовців. А також багато робить для згуртування Хорошівської громади, аби вимушені переселенці почувалися у нас захищеними, бачили нашу турботу, прийняття і підтримку. Зокрема упродовж останніх місяців минулого року та цьогорічного січня ми працюємо над реалізацією вже другого етапу проєкту «Ближче знайомство на користь усім». Цей наш мініпроєкт реалізується в рамках виконання проєкту «Ефективні місцеві ЗМІ: цифровий розвиток для залучення громад» за фінансової підтримки Європейського Союзу.
Перший етап ми виконали успішно. Зараз завершуємо реалізацію другого етапу. У редакції нашої газети обладнано три місця робочими комп’ютерами, за якими може попрацювати кожен і кожна, хто бажає. Якщо вам потрібно відсканувати документи і відправити їх електронною поштою чи поспілкуватися з родичами в соціальних мережах з використанням відеозв’язку – таку можливість ми надаємо усім, хто цього потребує, – у першу чергу для ВПО і для родин військовослужбовців. За потреби – надаємо консультації й допомагаємо тим, хто не дуже «дружить» із такою технікою.
На базі приміщення редакції відбуваються різні заходи для ВПО і жителів громади: психологічні консультації, працюють групи самодопомоги, організовуються психологічні тренінги, покази документальних кінофільмів.


У межах проєкту вже відбулося багато заходів. Редакція газети виступила співорганізатором великого фестивалю «Щедрик-щедрівочка» у Рижанах, де брали участь і вимушені переселенці як організатори заходу, як волонтери і як учасники художніх колективів. Відбулося також кілька занять груп самодопомоги, психологічний тренінг. Люди отримують на таких заходах практичні знання і навички, які допоможуть їм долати вплив стресу на організм, виходити із ситуацій панічних атак, надавати першу психологічну допомогу своїм близьким.

Екскурсія в Музей рушника на базі Рижанського сільського клубу та історико-краєзнавчий музей на базі Рижанського ліцею принесла багато позитивних емоцій для відвідувачів – групи ВПО та жителів Хорошева. Ми як організатори отримали багато слів вдячності за таку роботу. Внутрішні переселенці із задоволенням слухали екскурсії, які провели заслужена працівниця культури України, краєзнавиця Лідія Вербило та вчителька історії ліцею Альона Сидоренко.
-Я побачила такі ж рушники, які вишивала моя мама, побачила предмети побуту, якими користувалися наші батьки, дідусі й бабусі. Згадала дитинство. На серці стало тепло. І ніби й немає війни… Це те рідне, що нас єднає, що нагадує нам про наше коріння: хто ми є, якого роду. Дякуємо тим, хто зберігають нашу минувшину. А ще дякуємо організаторам цих заходів – колективу редакції газети «Прапор», що допомогли нам збагатитися, доторкнутися до чистих джерел української історії», – так висловила свої емоції і роздуми переселенка Тетяна Холуєва, яка нині мешкає в Хорошеві.

Були часи, коли оце наше батьківське і материнське вважалося немодним, сільським і другосортним. Тепер ми розуміємо цінність усього, що надбали наші попередні покоління. І в кожному регіоні України воно самобутнє, неповторне. Треба це все зберігати. Дякую всім, хто організував нам таку гарну екскурсію. Це важливо і цінно», – сказала Галина Турчін, теж представниця спільноти ВПО у Хорошівській громаді.


А ми нагадуємо нашим читачам, що у понеділок 29 січня відбудеться ще один цікавий масовий захід – фестиваль «У родинному колі єднаймо серця», який теж має на меті обмін родинними традиціями, культурними надбаннями представників тих місцевостей України, звідки до нас прибули вимушені переселенці, та тими звичаями, що побутують у нас на древній Горошківщині. Початок заходу – об 11.00. Запрошуємо усіх бажаючих прийти, взяти участь у заході і зробити посильний благодійний внесок на підтримку ЗСУ.

Буде локація для дітей. Тому, хто з дітками – не турбуйтеся, вони будуть зайняті корисною справою. Будуть ще цікаві сюрпризи для тих хто прийде. Не пошкодуєте.
Артем Поліщук
Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключно відповідальністю ТОВ «ІЦ РГ «Прапор»» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу

Прокрутити вгору