Про роль жінок у суспільстві маємо говорити не лише 8 березня

Депутатки Хорошівської селищної ради Галина Мінялук і Валентина Онофріюк провели воркшоп «140-річчя українського жіночого руху» з колегами-депутатками, працівницями бібліотеки, установ культури, освіти, під час якого говорили про історію та значення українського жіночого руху, про багатогранність боротьби за жіночі права та дату 8 березня не як «свята весни і краси», а Міжнародного дня боротьби за права жінок і міжнародний мир, яким його визначила ООН з 1977 року.

Демонстрації за права жінок відбувалися в різних країнах щорічно, починаючи з 1857 року. В Україні жіночий рух зародився 8 грудня 1884 року, коли українські феміністки зібралися вперше у Станіславі (тепер Івано-Франківськ). Започаткувала його письменниця Наталя Кобринська. Про це розповіла Валентина Онофріюк. А ще говорили про Олену Пчілку, Лесю Українку, Ольгу Кобилянську, Софію Русову, які доклали зусиль, аби жінки нарівні із чоловіками мали економічні, політичні права, право на освіту, роботу, рівну з чоловіками оплату праці, а також можливості для реалізації цих прав.

Як історія жіночого руху впливає на нас сьогодні? Що змінила ратифікація Стамбульської конвенції для України? Хто такі суфражистки, феміністки? Що ми маємо відзначати 8 березня, а що 25 лютого? Про це все говорили і дискутували на заході. Його учасниці надихнулася матеріалом із газети «Прапор», яка нагадала присутнім про істинний зміст 8 березня.

Редакторка газети, депутатка Галина Мінялук зазначила, що український жіночий рух має свою багату історію і представлений непересічними особистостями, але й жінки Хорошівської громади теж роблять свій внесок у розбудову жіночого руху в Україні. Тут діють громадські організації, зокрема – Благодійна громадська жіноча організація «Нитка Аріадни», жіночий клуб «Струни серця». Вони реалізують соціальні проєкти, організовують групи самодопомоги та психологічні тренінги для жінок, різноманітні культурні та просвітницькі заходи.

У депутатському складі селищної ради – 57% жінок. Активно працює депутатська група «Рівні можливості», має гарні результати роботи мобільна бригада з протидії домашньому насильству від Фонду народонаселення ООН, яку очолює Тетяна Костриця, у громаді працює муніципальна консультантка з протидії домашньому насильству, є кризова кімната для постраждалих від насильства. Проте в плані вирішення проблем жінок, дітей, переселенців, інших вразливих категорій населення є ще багато роботи.

Депутатка Валентина Онофріюк запропонувала зібрати історії видатних жінок, які проживали раніше, або нині мешкають у населених пунктах Хорошівської громади, аби зберегти їхні імена і досягнення для історії громади, для майбутніх поколінь.

Присутні на заході досліджували в групах інтернет-ресурси про жіночий рух та права жінок. Галина Мінялук порекомендувала черпати інформацію про жіночий рух, розбудову демократичного справедливого суспільства на інформаційних ресурсах: «Повага. Кампанія проти сексизму в медіа та політиці», «Жінки – 50% успіху України», «GenderГід», сайт «Громадський ресурс Полісся», ГО «Волинський прес-клуб», ГО «Центр гендерної культури», ГО «Гендерний центр Волині» та інших.

Учасниці переглянули й обговорили документальний фільм «Джованні та балет на воді» режисерки Астрід Буссік із Нідерландів з колекції навчальних фільмів Польської Гельсінської спілки з прав людини. Фільм про булінг та гендерні стереотипи. Оскільки цей вид спорту вважається «дівчачим», не всі розуміють прагнення хлопчика. Але Джованні йде своєю дорогою, а Кім, його дівчина, чудово розуміє хлопця.

На початку заходу і після його завершення учасниці заповнювали опитувальники. Зокрема, там були запитання: «Що ви вкладаєте у зміст вислову «Міжнародний жіночий день»? Чи можете ви назвати імена людей, які боролися за рівні права чоловіків і жінок у світі, в Україні? Чи відомі вам факти порушення прав жінок в Україні?»

Опитування після заходу показало, що люди дізналися й оновили в пам’яті багато інформації. І правильних відповідей стало на 75% більше у підсумковому опитуванні порівняно з початковим.

Учасниця заходу Наталія Ткачук зауважила: «Я відновила в пам’яті, систематизувала великий об’єм інформації про український жіночий рух та світовий. Уточнила для себе значення кількох важливих термінів, дещо було для мене новим. Це було не пасивне сприйняття інформації, а глибока робота над собою, переосмислення усталених стереотипів і про 8 березня, і загалом про жіночий рух. Дякую організаторкам за змістовний захід».

Валентина Онофріюк відзначила: «Історією жіночого руху я цікавлюсь давно. І ось якраз до 8 березня ми з колегами вирішили організувати й провести цей захід. Переконалися, що він є результативним, бо учасниці сприймали матеріал зацікавлено, ставили запитання, дякували за нові знання. Ми отримали багато позитивних відгуків. Тому плануємо ще працювати й проводити такі тематичні заходи».

Ця подія – не просто зустріч, а крок до розуміння та визнання важливості ролі жінок у формуванні справедливого суспільства. Запрошуємо до продовження спілкування на цю тему на сторінках газети «Прапор», у соціальних мережах газети, а також до нових зустрічей та переглядів фільмів у Хорошівській бібліотеці. Стежте за анонсами.

Надія Панченко

Матеріал підготовлено за підтримки Волинського прес-клубу

Прокрутити вгору