У Хорошівському музеї історії відбулася презентація книги Олександра Голяченка «Центральна Житомирщина»

У цей тривожний і насичений психологічно тяжкою інформацією воєнний час ми всі маємо знаходити ресурс, аби зберегти себе і бути корисними оточуючим, громаді, державі, аби хоча б маленькими справами підтримувати тих, хто сьогодні виборює європейське майбутнє для нас перед лицем нищівного зла. Саме таким ресурсним, емоційно наснаженим був захід у Хорошівському народному музеї історії.
У камерній затишній атмосфері відбулася презентація нової книги Олександра Голяченка – відомого дослідника древньої Горошківщини, краєзнавця, музейника, журналіста, лауреата Житомирської обласної краєзнавчої премії імені Миколи Костриці, нагородженця медаллю «За збереження історії» ВОГ «Країна», носія почесного звання «Гордість району» за заслуги перед громадою.

Книга «Центральна Житомирщина» – уже третє хрестоматійне видання, що вийшло у світ під редакцією та упорядкуванням Олександра Голяченка (перша книга «Горошківщина – перлина українського Полісся» 2005 р., друга – «Сяє сонце над Іршею» 2013 р.). Новий збірник матеріалів науково-краєзнавчих конференцій та окремих статей (кінець ХХ – початок ХХІ століття), як уже повідомлялося в газеті «Прапор» №25-26 від 22 липня, вийшов друком у Рівному у видавництві «Волинські обереги» в липні цього року. Книга складається із матеріалів про історію та сьогодення нашого краю, про відомих людей та важливі події, що відбувалися в межах земель центральної частини Житомирщини. А центральна Житомирщина – це простори древньої Горошківщини Київського воєводства ХVІІ-початку ХХ століть, територія Володарсько-Волинського/Хорошівського району Житомирської області ХХ – початку ХХІ століть.
Захід відбувся у п’ятницю 26 серпня. Ініціаторкою та організаторкою цієї зустрічі-презентації стала директорка Хорошівськаго музею історії Валентина Онофріюк, краєзнавиця і колега Олександра Голяченка. Олександр Сергійович нині очолює Новоборівський краєзнавчий музей і тісно співпрацює упродовж багатьох років з Валентиною Григорівною саме в галузі краєзнавства.
Валентина Онофріюк коротко проінформувала про те, що Олександр Голяченко як автор або упорядник уже має досить вагомий доробок краєзнавчих видань. Це понад 20 буклетів, присвячених річницям населених пунктів колишнього Хорошівського району чи освітніх закладів, кілька перевидань презентаційних журналів «Поліська перспектива» про весь район, об’ємної вагомої праці «Хорошівський район. Краєзнавчий енциклопедичний довідник».
Олександр Сергійович поділився із присутніми, як він працював над книгою, як виник її задум, розповів про те, що до створення видання багато доклала верстальниця і дизайнерка Раїса Тверда. Він висловив вдячність за фінансову підтримку меценатам Івану Бондарю, Анатолію Подіку, Григорію Рудюку, Сергію Сахненку, Євгену Стужуку. А також наголосив, що рецензентами книги стали почесні краєзнавці України Володимир Студінський – доктор історичних наук, кандидат економічних наук, і Павло Скавронський – голова Житомирської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.
Збірник складається із трьох розділів. Два із них – це матеріали науково-краєзнавчих конференцій різних років. У них інформація про видатних людей Горошківщини і відомих краєзнавців. А третій вміщує авторські статті до 100-річчя гендиректора Іршанського ГЗК Володимира Гулія та про загиблих в російсько-українській війні Героїв, жителів Іршанської громади Олексія Богуша, Сергія Фролова, Олега Яндюка.
Під час теплої невимушеної бесіди присутні педагоги, бібліотекарі, громадські активісти, музейники, краєзнавці висловлювали свої думки про видання, про значення краєзнавчих досліджень і важливість співпраці людей, закоханих у рідний край.
Серед запрошених були представниці родини відомого в 70-80-х роках минулого століття місцевого краєзнавця і громадського діяча Григорія Миколайовича Литвинчука – його доньки, науковиці, краєзнавиці, філологині, історикині Жанна Григорівна та Людмила Григорівна. Жанна Григорівна багато років працювала на посаді завідувачки музеєм Андріївська церква в м. Києві. Упродовж багатьох років співпрацювала із нашими музейниками і краєзнавцями. Вона дала високу оцінку новому виданню «Центральна Житомирщина»: – Це дуже гарне і потрібне видання. Ми всі знаємо, як проходять наукові конференції. Часто дуже цінні матеріали із доповідей втрачаються для широкого загалу, бо ніде не зафіксовані. А коли вони зібрані в такій книзі – це дуже цінно, адже можна завжди взяти в бібліотеці і звернутися до цих напрацювань. Вітаю Олександра Сергійовича з виданням книги, необхідної не тільки для нашого району, а й для України. Тут цікава різнобічна підбірка матеріалів. І дуже важливо, що є іменний покажчик. Це важливо і зручно, – сказала вона.
Лілія Ковальчук, заслужена працівниця освіти України, подякувала автору за його працю. Зокрема вона зауважила: – Ви, Олександре Сергійовичу, дуже влучно назвали свою книгу. Але я хочу наголосити, що Ви теж є центровою фігурою у краєзнавстві на теренах наших трьох громад. Дякуємо Вам, а також родині, яка підтримує Вашу творчість».
Із гарними відгуками про книгу та діяльність Олександра Голяченка виступили краєзнавиця Людмила Горковчук, директорка Музею коштовного і декоративного каміння Віталія Яковлєва, бібліотекарки Наталія Ткачук та Людмила Шевчук, а також Любов Чижук – вчителька географії Хорошівського ліцею №1, вона ж колега та однокласниця пана Олександра.
Презентація плавно перейшла у дружню бесіду. Тут обговорювалися і проблеми, які нині переживає держава, і краєзнавства зокрема. Такі зустрічі спонукають до роздумів, ресурсного спілкування і бажання краще пізнати свій рідний край, а відтак глибше і сильніше любити й цінувати нашу єдину і неповторну, найкращу у світі Україну.
Підготувала Надія Панченко

Прокрутити вгору